Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Namesto parkirišča nekoč znamenitost

Na mednarodnem arhitekturnem natečaju za NUK II zmagal biro Bevk-Perović, ki se je podpisal tudi pod podobo ljubljanske džamije

Ljubljana -  Parkirišče na križišču Zoisove in Emonske ceste se bo nekoč umaknilo arhitekturni viziji nove univerzitetne knjižnice v Ljubljani, ki jo je ustvaril avtorski tim Bevk Perović arhitekti. Njegovo arhitekturno rešitev za knjižnico, znano tudi kot NUK II, je mednarodna strokovna komisija med 120 prispelimi elaborati okronala za najboljšo in ji podelila nagrado v višini 36.000 evrov.

Nalagam galerijo
  • Tako kot v Plečnikovi stavbi Narodne in univerzitetne knjižnice bo srce nove stavbe NUK II glavna čitalnica. Ta naj bi se v novem objektu raztezala prek več nadstropij, je pojasnil eden od avtorjev prvonagrajenega natečajnega predloga Matija Bevk. (Foto: Bevk Perović arhitekti)
  • (Foto: Pevk Perović arhitekti)

Matija Bevk: Natečaj je bil zelo težak

Eden od avtorjev prvouvrščenega projekta Matija Bevk je odkril, da je bila zanje priprava natečajnega predloga velik izziv, saj so se ves čas zavedali, "da gre za projekt nacionalnega pomena, ki je edinstven po svoji vsebini in položaju v mestu".

Priznal je, da je bil natečaj zelo težak, ker je imel precej omejitev. "Upoštevati smo morali kompleksno urbanistično situacijo na zemljišču in arheološke ostaline, ki jih je treba ohranjati," je pojasnil Bevk. Dodal je, da so se na koncu ti navidezni "hendikepi" izkazali za pozitivne, saj če ne bi bilo vseh teh omejitev, morda ne bi našli tako izvirne rešitve.

Član natečajne komisije Peter Gabrijelčič se strinja, da so imeli vsi arhitekti silno zapleteno nalogo, a da so se Bevk Perović arhitekti mojstrsko izkazali. Natečajna komisija se je po Gabrijelčičevih besedah soglasno odločila za zmagovalni projektu, ki je "ponudil dostojanstveno palačo nove knjižnice z domiselno organizirano notranjostjo".

Upoštevali tudi finančno racionalnost projektov

Član komisije je poudaril, da je komisija pri izboru upoštevala tudi finančno plat projekta. Po njihovem mnenju bo prvonagrajeni projekt zaradi oblike stavbe cenejši za gradnjo. Tudi Bevk je potrdil, da so v pripravi svojega natečajnega predloga upoštevali, da mora biti projekt čim bolj racionalno zasnovan, da bo pozneje lahko tudi zgrajen.

"NUK II je predlagan kot samostojna stavba, ki se z dvema novima vstopnima trgoma vključuje v prostor mesta," je povedal Bevk in pojasnil, da so s svojim projektom želeli predlagati rešitev, ki bo temeljila tako na programu knjižnice kot na arheologiji, in obenem zagotoviti tudi novi urbani prostor v mestu. Dodal je, da so usmerjenost stavbe določili tudi na podlagi arheoloških najdb na tem območju. "Dve glavni ulici nekdanje Emone smo nadgradili z dvema glavnima avlama v teh smereh. Srce objekta pa je centralna večetažna čitalnica," je odkril Bevk in razložil, da so se z njo navezali na Plečnikovo Narodno in univerzitetno knjižnico, saj tudi v njegovi knjižnici osrednji prostor predstavlja ravno glavna čitalnica. Gabrijelčič meni, da ima Bevk-Perovićeva vizija NUK II "brezčasno dimenzijo". "Ta palača noče biti moderna, ima pa dovolj simbolnih elementov, da postane mestna znamenitost."

Tretjina natečajnih predlogov iz tujine

Izmed 120 prijavljenih projektov jih je nekaj več kot 40 prišlo iz tujine, je povedal Gabrijelčič, vendar med prvimi tremi najbolje ocenjenimi natečajnimi predlogi ni tujcev. Gabrijelčič je povedal, da tuji arhitekti niso bili dovolj pozorni na natečajna določila, vezana na prostorske akte. "Izkazalo se je, da so slovenski arhitekti bolje poznali lokalne razmere in tudi širši kontekst te naloge," še meni član natečajne komisije.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
V tekmo za najelitnejši gostinski vrt Ljubljana

V tekmo za najelitnejši gostinski vrt

V naslednjih dneh se bo iztekla ena najdražjih najemnih pogodb, ki jo je Mestna občina Ljubljana sklenila z gostincem. Gre za najem gostinskega vrta Kavarna Tromostovje na Prešernovem trgu. Podjetje Seam je za petletni najem občini plačalo več kot milijon evrov Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor