Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Janez Stanovnik: Pismo škofa Vovka je pretresljiv dokument

Ob predstavitvi zbornika Škof Rožman v zgodovini je bilo velike pozornosti deležno do pred nekaj dnevi javnosti neznano Vovkovo pastirsko pismo duhovnikom za novo leto 1946

Ljubljana -  Zveza združenj borcev in Društvo piscev zgodovine NOB Slovenije sta včeraj v Muzeju novejše zgodovine predstavila zbornik z naslovom Škof Rožman v zgodovini. Povod za izdajo tega zbornika je bila, kot je povedal predsednik ZZB NOB dr. Janez Stanovnik, sodba, s katero je vrhovno sodišče razveljavilo tisti del sodbe iz leta 1946, ki zadeva škofa Rožmana in Miho Kreka.

Nalagam galerijo
  • Dr. Janez Stanovnik: Tistega, kar je v pastirskem pismu iz leta 1946 izrekel škof Vovk, ni doslej javno izrekel še noben drug cerkveni dostojanstvenik.
  • Dr. Janko Pleterski: Na voljo je dovolj vatikanskih dokumentov, ki razkrivajo, da je škof Rožman napačno razumel stališča Svetega sedeža do sodelovanja s komunisti.

Po Stanovnikovem mnenju se je v javnosti ustvaril napačen vtis, da je škof Rožman rehabilitiran, kar ne drži, saj se je razveljavitev nanašala na procesne napake, "ki jih je po 60 letih zares težko ugotavljati". Ker zato obstoji nevarnost, da napačno tolmačenje postane nov stereotip, in ker v spravo lahko vodi le resnica, so se na to odzvali z zbornikom.

Eseje, ki tematizirajo Rožmanovo delovanje ali njegov čas, so prispevali dr. Janko Pleterski, dr. Ljubo Bavcon, dr. Spomenka Hribar, Janez Kos in dr. Marjan Žnidarič, glavna vrednost zbornika pa so, kot je včeraj poudaril dr. Pleterski, zbrani arhivski in drugi dokumenti, ki so bili doslej dostopni v vrsti del o Rožmanu, zdaj pa so zbrani v eni knjigi. Tako si lahko vsak bralec na njihovi podlagi sodbo o Rožmanu oblikuje sam.

Svojevrstno naključje, ki morda tudi ni naključje, pa je včeraj hotelo, da je predstavitev zbornika sovpadla s skupno izjavo udeležencev IV. foruma za dialog med vero in kulturo (izjavo objavljamo na 22. strani v rubriki debate), ki je konec minulega tedna potekal v Lovranu pri Opatiji. Ključni del te izjave je vsebinsko prelomen odlomek iz doslej širši javnosti neznanega pastirskega pisma, ki ga je škof Vovk napisal duhovnikom za novo leto 1946; v Lovranu ga je udeležencem predstavil zgodovinar Martin France Dolinar. Kot je včeraj dejal dr. Stanovnik, dokumenti v zborniku uokvirjajo in potrjujejo tisto, kar piše v tem tudi za Stanovnika pretresljivem pastirskem pismu. Predsednik ZZB je med drugim izpostavil Vovkovo jasno obsodbo tistih, ki so v imenu vere morili brez sodnega postopka, pri čemer so jih bodrili in njihovo početje opravičevali tudi nekateri duhovniki, ter Vovkovo priznanje, da je bila razlaga papeževih besed, na katere so se sklicevali zagovorniki tega početja, neosnovana. Kot je dejal, takšnih besed ni doslej javno izrekel še noben cerkveni dostojanstvenik.

V zvezi z Vovkovo trditvijo o neosnovanosti sklicevanja na besede Pija XI. oziroma na njegovo okrožnico Divini Redemptoris, v kateri je kristjanom prepovedal sodelovanje s komunisti, je spomnil na pri nas prezrto stališče Vatikana med drugo vojno o sodelovanju s komunisti. Pij XII. je namreč na pobudo ameriškega predsednika Roosvelta prek ameriškega kardinala dal dovolj jasno vedeti, da prepoved sodelovanja s komunisti ne velja več, ker je nacizem pač hujše zlo. Stanovnik je vnovič obžaloval barbarski obračun s škofom Vovkom, ki so ga leta 1952 v Novem mestu polili z bencinom in zažgali.

Dr. Ljubo Bavcon je med drugim povedal, da se je za sodelovanje pri zborniku odločil, ker so tri zahteve za obnovo postopka in ena zahteva za varstvo zakonitosti dokaz, da je šlo za načrten scenarij za rehabilitacijo oborožene kolaboracije in nacionalnega izdajstva. "Temu pa se je vredno upreti. Dokler bomo sami sebe razglašali za genociden narod in za izdajalce, bodo Napolitano in podobni to zlorabljali. Treba pa je vedeti: italijanski apetiti ne bodo nikoli izginili."

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Tisti z zunanjega ministrstva, ki je dal dokument, bi moral biti razglašen za Slovenca leta Več vsebin

Tisti z zunanjega ministrstva, ki je dal dokument, bi moral biti razglašen za Slovenca leta

V četrtek je Slavoj Žižek v Portorožu cvetoberu slovenskih menedžerjev držal politično uro z naslovom Nasilje globalizma in vodenje družbe. Dajal je praktične politkomisarske nasvete za razumevanje sveta, v katerem poslujejo. Več »

Avstrijski nadškof: Minareti bodo v deželi ogrozili socialni mir Magazin

Avstrijski nadškof: Minareti bodo v deželi ogrozili socialni mir

Nadškof v mestu Feldkirch v Avstriji se boji, da bo gradnja džamije z minaretom v Vorarlbergu v zahodni Avstriji ogrozila socialni mir. „Džamije z minareti bi bile provokacije,“ je sporočil nadškof v svojem pismu. Več »

Nadškof Uran: Za vsakim velikim petkom pride tudi velika noč Slovenija

Nadškof Uran: Za vsakim velikim petkom pride tudi velika noč

Zakaj umirati, ko pa želimo živeti, živeti večno? Ker mora vedno nekaj umreti, da drugo lahko živi, čeprav to evharistično zakonitost človek težko dojame in še težje sprejme, je v včerajšnji velikonočni poslanici, ki je bila letos zaradi nadškofovih obveznosti nekoliko zgodnejša, dejal ljubljanski... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor