Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Obletnica Dnevnikovega razkritja: Po letu dni afera Sova še vedno brez epiloga

Škandal, po katerem je pokojni predsednik Drnovšek povedal nekaj krepkih

Ljubljana -  Danes mineva leto dni od izbruha afere Sova, ki je osrednjo slovensko tajno službo pošteno razgalila celo pred svetovno javnostjo in jo tudi ohromila. 21. marca 2007 smo namreč v Dnevniku objavili prvi članek o tem, da je vlada ustanovila tajno skupino pod vodstvom pravosodnega ministra Lovra Šturma, ki je začela brskati po Sovinih skrivnostih.

Mali trg 4 v Ljubljani, kjer je bila tajna lokacija obveščevalne službe Sova. Tukaj se je začelo, 14. novembra 2006, ko je v te prostore nepričakovano prišel Aleksander Lavrih, skrivnostni svetovalec premierja Janeza Janše. Nemir, ki ga je ta obisk povzročil v Sovi, je sprožil eno največjih afer v samostojni Sloveniji. Med njo je bilo razkrito tudi prisluškovanje nemške in slovenske tajne službe »prijateljskim državam« na Balkanu. (Foto: Tomaž Skale)

Izkazalo se je tudi, da je Aleksander Lavrih, skrivnostni svetovalec premierja Janeza Janše za nacionalno varnost, v tajne prostore Sove vstopil že 14. novembra 2006. Šlo je za konspirativno lokacijo Sove na Malem trgu 4 v Ljubljani, od koder je po neuradnih podatkih Lavrih skupaj s takratnim direktorjem Sove Matjažem Šinkovcem (SDS) odnesel neznano količino tajne dokumentacije. Po teh intervencijah Janševega kabineta v Sovi so iz tajne službe začele uhajati informacije o dogajanju.

Drnovšek: "Poglavar negativcev"

Kmalu je postalo jasno, da vlada v Sovi išče tudi obremenilne podatke o svojih političnih nasprotnikih, predvsem o takratnem predsedniku republike Janezu Drnovšku in njegovem svetovalcu (nekdanjem direktorju Sove Iztoku Podbregarju). Vlada je, denimo, objavila, da je po naročilu Drnovškovega kabineta v Slovenijo leta 2005 prišel indijski zdravilec Sardeshmukh Sadanand, njegovo letalsko vozovnico pa je plačala Sova. Predsednik Drnovšek je takrat o Janši zapisal: "Kaj počnejo naši negativci? Njihov poglavar je ves užaljen, ker sem njegovo veličino užalil z nekaj kritičnimi pripombami. In zato se mora maščevati. Nagnal je vse svoje pomagače, da najdejo kaj slabega, kaj blata za metanje. In brskajo in iščejo, pri tem jih nič ne moti, če uničujejo državne institucije, da bi le kaj našli, da bo gospodar zadovoljen."

S kronistom afere Rokom Praprotnikom smo se odpravili po sledeh Sove (video arhiv: narejeno lani decembra)

Sova je letalsko vozovnico plačala iz črnega fonda, v katerem pa je bila večina denarja iz sodelovanja z nemško tajno službo BND. Sovo je po teh dogodkih dobesedno razneslo. Informacije o njenih tajnostih so bile dnevno v medijih in očitno je postajalo, da se je vlada zadeve lotila tako, da razmer ni več obvladovala. Objava obstoja črnega fonda je vodila do Dnevnikovega razkritja, da Sova v sodelovanju z BND iz tajne lokacije na Slovenski cesti v Ljubljani prisluškuje komunikacijam Hrvaške, Srbije in BiH. Sova in BND sta se namreč tajno priklopili na glavni mednarodni optični vod pod Ljubljano. Zaradi tega razkritja je danes na ustavnem sodišču predlog za presojo ustavnosti 21. člena zakona o Sovi, ki je omogočal "spremljanje mednarodnih sistemov zvez" brez sodne odločbe. Zaradi kaosa, ki je leta 2007 nastal v Sovi, je bilo razkrito tudi prisluškovanje nemške in slovenske tajne službe, ki je bilo usmerjeno proti "prijateljskim državam" JV Evrope. nosu z nemško stranjo.

Incidenti na meji

Afera je dobila mednarodne razsežnosti, kar je slovenski vladi povzročilo precejšnje težave v od

Poseben notranjepolitičen pospešek pa je zadeva dobila, ko je nekdanji premier Anton Rop povedal, da je Sova prav s tem prisluškovanjem leta 2004 pred volitvami posnela pogovore Janeza Janše in Iva Sanaderja, ki da sta se dogovarjala o ribiških incidentih v Piranskem zalivu. Janša je to zanikal in proti Ropu vložil tožbo. Parlamentarna nadzorna komisija, ki jo vodi Pavle Gantar (Zares), pa še do danes ni izdelala poročila, s katerim bi ugotovila, kaj je res. Je pa znano, da na posnetku iz septembra 2004, ki ga je naredila Sova, Janša Sanaderju reče, da SDS predvolilne ankete dobro kažejo in da incidenti niso potrebni. Prav zato naj bi Janša Sanaderja prosil, naj ne pošilja ribičev v Piranski zaliv, saj je slovenska javnost na to zelo občutljiva.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Pirc Musarjeva: "Petkova izjava je poskus političnega pritiska" Lokalno

Pirc Musarjeva: "Petkova izjava je poskus političnega pritiska"

Po mnenju informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar je izjava poslanca SDS Mira Petka, da nekatere njene zadnje poteze vzbujajo utemeljen sum močne politične instrumentaliziranosti, "prvi poskus političnega pritiska na delo pooblaščenca". Več »

Gerič: "Odgovor Sove samo potrjuje moj sum, da so prisluškovali novinarjem" Lokalno

Gerič: "Odgovor Sove samo potrjuje moj sum, da so prisluškovali novinarjem"

Odgovorni urednik informativnega programa TV Slovenija Rajko Gerič je dejal, da odgovor obveščevalno-varnostne agencije Sova samo še bolj potrjuje njegov sum, da je Sova v letih od 2000 do 2004 prisluškovala tudi novinarjem. Več »

Onesposabljanje tajne službe Sova Slovenija

Onesposabljanje tajne službe Sova

V zadnjih dveh dneh se je razvila živahna polemika med članom parlamentarne komisije za nadzor tajnih služb Mirom Petkom (SDS) in predsednikom komisije Pavlom Gantarjem (Zares). Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor