Povod: pobuda informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar ustavnemu sodišču, naj presodi oceno ustavnosti 21. člena zakona o Sovi, ki omogoča spremljanje mednarodnih sistemov zvez. Kot smo lani razkrili v Dnevniku, je na podlagi tega člena Sova skupaj z nemško službo BND leta 2004 prestregla in posnela pogovore med Ivom Sanaderjem in Janezom Janšo.

Petek sicer podpira pobudo informacijske pooblaščenke, "čeprav je ustavno sodišče že odločilo, da 21. člen ni v nasprotju z ustavo". Petka moti to, da je pooblaščenka ukrepala šele po letu dni, in dodaja, da so bile v primeru Janša-Sanader kršene človekove pravice. Toda hkrati pravi, da pretirano lomastenje po Sovi lahko njenemu delu samo škoduje in da Sova spremlja na tisoče priključkov ter da je skupaj z nemškimi obveščevalci prišla najbližje Ratku Mladiću, ki pa ga sile na terenu niso ujele. "Če bo prišlo do sesutja 21. člena, je vprašanje, ali naj Sova sploh še obstaja," je rekel Petek.

Predsednik komisije Pavel Gantar pa pravi, da Sovo s svojimi izjavami onesposablja prav Miro Petek. Gantar je poleg tega Petka javno vprašal, od kod mu podatek o tisočih telefonskih številkah v tujini, ki naj bi jih spremljala Sova. Poziva ga, naj javno prekliče ta podatek in se opraviči za škodo, ki jo je povzročil Sovi. "Ta podatek ni točen, ne vemo, na kaj se nanaša, je dobesedno izdajanje določenih informacij nasprotnikom, če smem tako reči," je še dejal Gantar. Dodal je tudi, da komisija ni ugotovila, da bi se v primeru Janša-Sanader 21. člen zlorabil v politične namene.