Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Plačilni plačilni listek ni ravno predsedniški magnet

Prihodki predsedniških kandidatov so bili že zdaj višji ali so se plači predsednika države precej približali

Ljubljana -  Plača predsednika države Janeza Drnovška za julij je znašala 6771,17 evra bruto oziroma 3432,61 evra neto. V istem plačnem razredu kot predsednik države sta tudi predsednik vlade in predsednik državnega zbora (pa tudi predsednik ustavnega in predsednik vrhovnega sodišča), in sicer je bila julijska plača premiera Janeza Janše 6873,32 evra bruto (3479,50 evra neto), predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija pa 6655,80 evra bruto.

Plača predsednika države Janeza Drnovška za julij je znašala 3432,61 evra neto. (Foto: Jaka Adamič)

Glede na višino plače predsednika države bi težko zapisali, da je višina plače tista, ki bi zlasti pritegovala glavne favorite za Drnovškovega naslednika, saj so se ti s svojimi prihodki tej plači že doslej zelo približali ali jo celo presegli. Mitja Gaspari sicer trenutno plače ne dobiva, je pa ob koncu mandata guvernerja Banke Slovenije (mandat mu je iztekel 1. aprila) v skladu z zakonom in internimi akti zaradi konkurenčne klavzule prejel odpravnino v višini šestih bruto plač, kar je zneslo 43.800 evrov (od te vsote je moral plačati davke in prispevke). Gasparijeva mesečna plača kot guvernerja Banke Slovenije je torej znašala več kot 7000 evrov bruto.

Osnova za plačo slovenskih evropskih poslancev - torej tudi za predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta, ki je včeraj kolesaril po Sloveniji in ni mogel natančno preveriti svojega plačilnega listka - je povprečna plača poslancev v državnem zboru, kar je za maj znašalo nekaj manj kot 4300 evrov bruto. Tako je po Peterletovih navedbah njegova zadnja neto plača znašala okoli 2.500 evrov. Nam je pa potrdil, da je v minulem letu s predavanji po svetu in z udeležbo na raznih konferencah prejel še kar nekaj honorarjev.

Nekoliko nižjo plačo kot Peterle za svoje profesorsko delo na Pravni fakulteti dobi Danilo Türk, saj je bila njegova zadnja plača 3571,81 evra bruto oziroma nekaj več kot 2000 evrov neto. Vendar je iz podatkov, ki jih je o svojem premoženju posredoval dnevniku Finance, mogoče razbrati, da dobi za svoje strokovno delo še kar nekaj dodatnih prejemkov, saj je bil skupni prijavljeni znesek prihodkov za lani 56.551 evrov bruto.

Naj navedemo še zadnjo plačo, ki jo je za svoje delo poslanca v državnem zboru prejel predsedniški kandidat, ki ga javnomnenjske raziskave glede možnosti na jesenskih volitvah postavljajo na četrto mesto - Zmago Jelinčič. Njegova bruto plača za julij je znašala 5176,81 evra.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Predsednik Slovenije 3.0 Komentarji

Predsednik Slovenije 3.0

Janez Drnovšek je postavil standard postavitve funkcije predsednika države na svetovni splet. Z uradno predsedniško stranjo se je držal podobe serioznega politika, ki rešuje svet. Kot bloger na strani svojega gibanja je reševal duše. Več »

Po državnem zboru zdaj v obnovo še predsedniška palača Ljubljana

Po državnem zboru zdaj v obnovo še predsedniška palača

V sklopu obnovitvenih del pred slovenskim predsedovanjem Evropski uniji (EU) so gradbeni delavci junija začeli z obnovitvenimi deli v parlamentu, sedaj pa je na vrsti tudi predsedniška palača, kjer bodo obnovili vhodno avlo in stopnišče. Več »

Predsedniški kandidati v boju za glasove odkrivajo internet Slovenija

Predsedniški kandidati v boju za glasove odkrivajo internet

Tudi slovenski politiki in vodje volilnih kampanj se očitno vse bolj zavedajo pomena informacij in komuniciranja po svetovnem spletu. Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor