Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Dacarje bo vodil vladajoči politiki lojalen in strokovni javnosti neznan Tomaž Perše

Ljubljana -  Vodenje Davčne uprave RS (Durs), ene najpomembnejših ustanov v državi, ki ima na voljo izredno občutljive in zaupne podatke, prevzema javnosti neznani Tomaž Perše, vodja kabineta ministra za finance v prvi vladi Janeza Janše.

(Foto: Bojan Velikonja)

Perše, sicer magister ekonomije, ki je maja dopolnil 37 let, bo na vrhu davčne uprave nadomestil Mojco Šircelj, ki je ministra za finance Janeza Šušteršiča že junija prosila za razrešitev. Perše se je na Dursu zaposlil leta 2009, pred tem pa je bil od leta 2005 v kabinetu takratnega finančnega ministra Andreja Bajuka sekretar za področje davkov, carinskih in drugih prihodkov države, leta 2008 pa je postal celo vodja Bajukovega kabineta. Med strokovnjaki z davčnega področja je Perše kljub temu neznanka, kar sicer ni presenetljivo, saj je urejanje davčnega področja in oblikovanje davčnih politik v prvi Janševi vladi sodilo pod okrilje kabineta predsednika vlade oziroma njegovega državnega sekretarja Andreja Širclja, sicer soproga generalne direktorice Dursa Mojce Šircelj. Koliko je Andrej Šircelj, ki je imel pri oblikovanju davčne politike razmeroma proste roke in ni sodil pod resor takratnega finančnega ministra Bajuka, sodeloval s Peršetom, ni znano, je pa tega leta 2009 po zamenjavi oblasti na Dursu zaposlila prav njegova sedanja soproga.

Ta je vodenje Dursa prevzela leta 2008 po odstopu takratnega generalnega direktorja Ivana Simiča, pred tem pa je bila Simičeva namestnica, na Dursu zaposlena vse od leta 1996. Svojo namestnico je imela do nedavnega tudi Šircljeva, a je Ada Klemenak s 1. septembrom z mesta namestnice generalne direktorice odstopila.

Perše je bil v času prve Janševe vlade za krajši čas tudi član upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (Sod), z razrešitvijo pa se je uvrstil na tako imenovan kadrovski števec SDS. S tem je v času vlade Boruta Pahorja največja opozicijska stranka spremljala kadrovske menjave, ki so jim očitali politični predznak.

Perše, ki ga je v skladu z zakonom o javni upravi za prvega moža dacarjev vladi predlagal finančni minister Janez Šušteršič, bo vodenje Dursa prevzel v ponedeljek. Kot vršilec dolžnosti bo eno najpomembnejših ustanov v državi vodil do izbire direktorja na javnem razpisu, ki naj bi ga izvedli v roku šestih mesecev. Perše ima po pojasnilih Dursa več kot 12 let delovnih izkušenj, a spletni iskalniki kakšnih njegovih strokovnih prispevkov ne najdejo. Po izobrazbi je sicer magister ekonomije, naslov njegovega magistrskega dela pa nosi naslov Odločanje tujih investitorjev pri vlaganjih v Sloveniji. Na izbiro teme za magistrsko nalogo je zagotovo pomembno vplivalo njegovo takratno delovno mesto, saj je bil od leta 2000, ko je začel poklicno pot, pa do službe v kabinetu ministra za finance zaposlen na ministrstvu za gospodarstvo, na področju tujih neposrednih investicij v Sloveniji.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Specializirano tožilstvo zoper domnevna roparja banke SKB vložilo obtožnico Kronika

Specializirano tožilstvo zoper domnevna roparja banke SKB vložilo obtožnico

Specializirano tožilstvo je na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper dvojico, ki naj bi sodelovala v ropu banke SKB jeseni 2005, so potrdili na omenjenem tožilstvu. Ravno ta konec tedna bo minilo pol leta, odkar je policija prijela domnevna roparja Saša Noseta in Več »

Pred novo dokapitalizacijo tudi skrbni pregled Abanke Novice

Pred novo dokapitalizacijo tudi skrbni pregled Abanke

Uprava Abanke pod vodstvom Jožeta Leniča je včeraj pričakovano preklicala dokapitalizacijo, že v naslednjih dneh pa bo nadzornemu svetu predlagala sklic nove skupščine. Na tej bi delničarji ponovno odločali o dokapitalizaciji, le da je tokrat cena nove delnice nižja od sedmih evrov. Kakšno ceno... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor