Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

 • Kaj so piškotki in kako delujejo »

  Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

 • Spremeni nastavitve piškotkov »

  Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Razžaljeni policisti zaslišali avtorja romana Čefurji raus in Dnevnikovega kolumnista Gorana Vojnovića

Goran Vojnović presenečen, strokovna javnost ogorčena, notranja ministrica Kresalova slabe volje, prvi policist pa razžaljen

Ljubljana -  "Na zaslišanju boste imeli možnost, da boste strokovno ali smiselno dokazali, da imenovanja policistov z besedami "cajkiči", "kapsi", "debili", "šupki", "bumbarji", retardirani, "kurci od ljudi", "pičke hinavske", "papki od pandurjev" niso žaljiva. Prav tako boste imeli priložnost, da se boste strokovno opredelili oziroma dokazali, da zapisane besede "da so policisti umsko zaostali in bolniki" strokovno in zakonsko vzdržijo oziroma da niso žaljive." To je del dopisa, s katerim je pisatelja Gorana Vojnovića včeraj na zaslišanje povabil Sektor kriminalistične policije, oddelek za gospodarski kriminal v Ljubljani.

Nalagam galerijo
 • Vojnović po zaslišanju: "Predlog za pregon zoper mene je podal Šinkovec"Našega kolumnista in avtorja knjižne uspešnice Čefurji raus Gorana Vojnovića smo danes počakali pred oddelkom za gospodarsko kriminaliteto v Ljubljani, kjer je bil na zaslišanju zaradi storitve kaznivega dejanja razžalitve in obrekovanja. Predlog za pregon je podal kar v. d. generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec. (Foto: Blaž Petkovič)
 • Pisatelj in kolumnist Goran Vojnović se je moral včeraj kot osumljenec zglasiti pri kriminalistih, ker je v njegovem fikcijskem romanu fiktivni junak Marko razžalil resnične policiste. Pregon je predlagal šef policije Matjaž Šinkovec.
 • Dnevnikov komentar dneva: Urednik Aleš Čar o fiktivnem VojnovićuZa komentar glede podanega predloga za pregon zoper našega kolumnista in avtorja knjige Čefurji raus Gorana Vojnovića smo zaprosili urednika Kulture Aleša Čara. (Foto: Blaž Petkovič)
 • Priseljenci: Goran Vojnović, kaj pričakujete od nove vlade?Ekipa Video.dnevnik.si je k besedi povabila 30 ljudi različnih poklicev, socialnih slojev in prepričanj. Zanimalo nas je, kaj je tisto, kar jih v državi moti. Katere stvari niso urejene, s katerimi se bo nova oblast morala spoprijeti prednostno in kdo si zasluži eno na gobec; rubriko smo zato poimenovali Gnevnik. (Foto: Tine Verbole)

Skrajno groteskno

Tam se je Vojnović moral zagovarjati zaradi besed im misli svojega fiktivnega junaka Marka s Fužin. Tovrstni pritisk represivnega organa na umetnika je precedens v poosamosvojitveni Sloveniji (v tem obdobju smo doživeli dve civilni tožbi zoper pisatelja Matjaža Pikala in Bredo Smolnikar, ki jima je ustavno sodišče po dolgoletnih pravdah vendarle dalo prav). Pisatelj in podpredsednik mednarodne organizacije PEN dr. Boris A. Novak pravi, da je zadnje tovrstno zaslišanje doživel pred več kot dvajsetimi leti in zato ostro protestira.

Goran Vojnović je zasliševalcem med drugim pojasnil, da je knjiga Čefurji raus roman, ki je po definiciji fiktivno delo, v njem pa nastopa Marko, ki pripoveduje svojo zgodbo, ki je plod pisateljeve domišljije. Ker ima najstnik v tej izmišljeni zgodbi težave s policijo, pač o policiji ne misli nič lepega … Vojnović je po zaslišanju dejal, da je vse skupaj skrajno groteskno in da ne razume čisto dobro motiva v.d. generalnega direktorja policije. "Mogoče bi se pa Matjaž Šinkovec moral o zadevi pomeniti z Markom," je predlagal.

Kresalova prebrala knjigo

Na Generalni policijski upravi smo izvedeli, da je Šinkovec predlog za kazenski pregon pisatelja podal že decembra, ko je nadomeščal bivšega generalnega direktorja policije, na to, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, pa so ga opozorili inšpektorji, zaposleni v njegovi službi. Neuradno smo slišali, da so nanj pritiskali policisti, češ, da se mora odločno postaviti zanje. Za postopek so trenutno pristojni kriminalisti PU Ljubljana, ki v okviru predkazenskega postopka zbirajo obvestila. Če bodo ugotovili, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, bodo na državno tožilstvo podali kazensko ovadbo, če teh razlogov ne bo, bodo tožilstvo o postopku le obvestili. Odgovora na vprašanje, zakaj se s primerom ukvarja oddelek za gospodarsko kriminaliteto, nismo dobili.

Če so nam v službi generalnega direktorja policije včeraj prostodušno odgovarjali v slogu, bo že postopek pokazal, ali je pisatelj kriv, se je notranja ministrica Katarina Kresal odzvala nekoliko drugače. Knjigo Gorana Vojnovića je prebrala že pred časom in jo vidi predvsem kot pretresljivo pripoved o pripadnikih narodnosti iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Poudarila je, da bo vedno ščitila ugled policije, ko jo bodo zlonamerno in neutemeljeno napadali, da pa po drugi strani ve, kaj je umetniška svoboda in da gre v literarnih delih za domišljijske navedbe knjižnih junakov, ne pa za dejstva. "To pričakujem tudi od svojih sodelavcev, če tega ne, pa vsaj razum. Izgubljanje energije s takimi zadevami me spravi v slabo voljo."

Ta pregon ni šala

Ne toliko slabe volje kot šokirani in ogorčeni pa so bili včeraj prav vsi, ki smo jih prosili, naj dogodek komentirajo. "Si predstavljate, da bi policisti preganjali vse tiste, ki pripovedujejo ali zapisujejo vice o policistih? Žal Vojnovićev primer ni šala," so dejali pri Študentski založbi, ki je sporni roman izdala. Opozorili so, da smo v poosamosvojitvenem času doživeli nekaj odmevnih pritiskov represivnega aparata na pisateljsko svobodo. "Prepričani smo bili, da je z epilogoma primerov Pikalo in Smolnikar tega konec. Toda očitno je, da nekateri še vedno ne razumejo, kaj sploh je literatura. Zastraševanje umetnikov in intelektualcev ni atribut demokratične družbe." Pri Društvu Slovenskih pisateljev so med drugim zapisali: "Veseli nas, da se represivni organi obračajo h knjigam in jih prebirajo, manj pa nas veseli, da strokovne presoje raje ne prepuščajo drugim. Pritiski na svobodo umetniškega ustvarjanja morda skušajo zatirati, ožiti ustvarjanje samo, a smo prepričani, da se na dolgi rok ta račun ne izide.

"Ne morem verjeti, da je vodstvo policije vstopilo v klub razžaljenih, ki zadoščenje za svojo javno podobo išče na sodišču," je dejal Jožef Školč, sekretar v kabinetu predsednika vlade, novemu manevru vrha policije pa se nikakor ni mogel načuditi niti odvetnik Aleksander Čeferin. Predlog za pregon pisatelja se mu zdi nesmiseln in sramoten. Po njegovem ni sodišča, ki bi lahko Vojnovića obsodilo na podlagi omenjenih navedb, gre pa gotovo za pritisk organov represije na svobodo izražanja, ki meče slabo luč na celotno državo. "Srčno upam, da se je odgovorni visoki policist ali napil ali zakadil ali je pomalical nore gobe. Ker če ni, lahko ta poziv razumemo, da so po politiki (denimo serijskemu tožniku J.J.) tudi država in njeni represivni organi začeli metati rokavico civilni družbi," pa je med drugim sporočil Dnevnikov kolumnist Vlado Miheljak. Avtorja domislice je pozval, naj ekspresno odstopi iz zasebnih ali, še bolje, zdravstvenih razlogov. Hkrati je pozval tudi policijski sindikat, naj se opredeli, "saj je bizarna domislica visokega uslužbenca bolj kot karkoli doslej onečastila dobro ime in osmešila javno podobo policije."

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Verbalni delikt: pisatelj zaradi romana v primežu policije Slovenija

Verbalni delikt: pisatelj zaradi romana v primežu policije

Po več kot dvajsetih letih se je včeraj ponovno zgodilo, da se je moral slovenski pisatelj zaradi zapisanega v romanu zagovarjati pred policijo. Pisatelj in Dnevnikov kolumnist Goran Vojnović, avtor priljubljenega prvenca Čefurji raus, se je namreč na predlog v. d. generalnega direktorja policije... Več »

Razžaljeni policisti zaslišali avtorja romana Čefurji raus in Dnevnikovega kolumnista Gorana Vojnovića Slovenija

Razžaljeni policisti zaslišali avtorja romana Čefurji raus in Dnevnikovega kolumnista Gorana Vojnovića

"Na zaslišanju boste imeli možnost, da boste strokovno ali smiselno dokazali, da imenovanja policistov z besedami "cajkiči", "kapsi", "debili", "šupki", "bumbarji", retardirani, "kurci od ljudi", "pičke hinavske", "papki od pandurjev" niso žaljiva. Prav tako boste imeli priložnost, da se boste... Več »

Predlog za pregon zoper Vojnovića je podal kar sam v.d. generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec Kronika

Predlog za pregon zoper Vojnovića je podal kar sam v.d. generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec

Našega kolumnista in avtorja knjižne uspešnice Čefurji raus Gorana Vojnovića smo danes počakali pred oddelkom za gospodarsko kriminaliteto v Ljubljani, kjer je bil na zaslišanju zaradi storitve kaznivega dejanja razžalitve in obrekovanja. Predlog za pregon je podal kar v. d. generalnega direktorja... Več »

Policija je že 22-krat aretirala slačifanta, ker se je izdajal za policista Magazin

Policija je že 22-krat aretirala slačifanta, ker se je izdajal za policista

Stuart Kennedy, 25-letni študent genetike, je od marca 2007 v policijskem priporu preživel že 123 ur, kar je davkoplačevalce stalo 180 tisoč evrov. Policisti so študenta zaradi njegovega izdajanja za policista aretirali že 22-krat, zaradi česar so poželi Več »

Novopečeni policist je osumljenca aretiral kljub veji, ki se mu je zapičila v oko Magazin

Novopečeni policist je osumljenca aretiral kljub veji, ki se mu je zapičila v oko

Novopečeni britanski policist je svojo dolžnost vzel tako resno, da je svojo prvo aretacijo opravil kljub 15-centimetrski veji, ki se mu je zapičila v oko. 25-letnemu policistu Johnu Nashu se je nesreča zgodila med lovljenjem osumljenca, ko mu je na zelenici spodrsnilo in je padel v grmovje. Veja... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor