"Pripravite se, ker prihaja zelo težko obdobje,“ pravi Janjuah. Raziskovalni oddelek banke opozarja, da bo indeks S&P, ki prikazuje gibanje vrednostnih papirjev na Wall Streetu, do septembra najverjetneje padel za več kot 300 točk, na vrednost okoli 1050 točk. Pričakujejo tudi spust indeksa iTraxx, ki sledi gibanju uspešnejših korporativnih obveznic, s 150 na 130 točk, indeks Crossover, ki je indikator za manj uspešne korporativne obveznice, pa naj bi padel s 700 na 650 točk.

Ključna rešitev je gotovina

"Ne moremo biti bolj jasni. Če se že morate zadolževati na trgu obveznic, se usmerite v uspešno in kratkoročno iz zanesljivega necikličnega sektorja. Gotovina je ključna in glavna rešitev,“ je povedal Janjuah in dodal, da je globalizacija vedno vodila bankirje iz držav skupine G7 proti nevarni točki, do katere so sedaj prišli.

Škotska Kraljeva banka pričakuje do začetka julija še nekaj rasti na Wall Streetu, preden se popolnoma izteče ameriška fiskalna injekcija, nato pa bo padec borz zaradi zakasnelih učinkov, povezanih z nafto, še globlji.

Svetovne vlade ne bodo sposobne dovolj hitro reagirati zaradi povišanja cen nafte in hrane, trge pa bo pretresla inflacija, temu pa bo sledil padec globalne rasti kot posledica načrtnega upočasnjevanja inflacije, še napovedujejo analitiki in opozarjajo, da se tudi Evropa ne bo mogla izogniti finančni krizi.