"Napovedani dvigi cen spominjajo na leto 2001, ko si je pet elektrodistribucijskih podjetij v Sloveniji želelo razdeliti trg po regijah," je napovedane podražitve cen električne energije za gospodinjstva včeraj komentiral zdaj že nekdanji prvi mož urada za varstvo konkurence Andrej Plahutnik.

Elektrodistribucijska podjetja bodo namreč v začetku prihodnjega leta cene povišala v povprečju za šest odstotkov. Prav hkratni dvig cen vseh petih podjetij, ki so v večinski lasti države, pa zbuja sume o morebitnem kartelnem dogovoru med Elektrom Ljubljana, Elektrom Primorska, Elektrom Maribor, Elektrom Celje in Elektrom Gorenjska.

Tako se bo račun za povprečnega gospodinjskega odjemalca Elektra Ljubljana v povprečju povišal za 1,87 evra na mesec, pri Elektru Gorenjska pa za 1,9 evra. Tudi v Elektru Maribor in Elektru Celje so nam potrdili, da bodo cene dvignili za okoli šest odstotkov. V Elektru Primorska nam niso odgovorili na naša vprašanja.

Dolgoletni direktor Urada RS za varstvo konkurence (UVK) Andrej Plahutnik, ki ga je včeraj vlada razrešila, uradnih izjav kot varuh konkurence ni mogel več dajati. Po njegovem mnenju pa napovedi povišanja cen električne energije predstavljajo zelo jasno možnost obstoja kartelnega dogovora med elektrodistribucijskimi podjetji.

"UVK je pred leti izdal odločbo, na podlagi katere smo distributerje z električno energijo spoznali odgovorne zaradi sklenitve kartelnega sporazuma in podpisano pismo o nameri opredelili za nično. Čeprav UVK ni cenovni organ, je iz sedanje namere elektrodistribucijskih podjetij razvidno, da gre za usklajeno delovanje s ciljem omejevanja konkurence na trgu," opozarja Plahutnik.

Prepričan je, da bo UVK proti elektrodistribucijskim podjetjem sprožil ustrezne postopke. "Poleg globe v višini 125.000 evrov, obstaja tudi možnost, da se dvige cen električne energije prepove," meni Plahutnik.

Na vprašanje, ali so dvige cen električne energije med seboj uskladili, nam niso odgovorili kar v štirih podjetjih. Le v Elektru Celje so zatrdili, da so neodvisni od drugih štirih distribucijskih podjetij, zato cene oskrbe z električno energijo za gospodinjstva z njimi niso usklajene.

Vsa elektrodistribucijska podjetja utemeljujejo dvige cen električne energije z razliko med nakupno in prodajno ceno električne energije v letu 2007. "Rast cen električne energije na trgu na debelo za dobavo v letu 2008 je zelo visoka, zato bi bil potreben še dodaten dvig cen v primeru popolnoma tržnega oblikovanja cen," pravijo v Elektru Ljubljana.

Dodajajo, da lahko v začetku prihodnjega leta pričakujemo še določene podražitve, saj tako cene za uporabo omrežij za leto 2008 kot tudi nakupne cene električne energije za gospodinjstva še niso znane. "Vprašati bi se morali, ali so vlaganja v omrežja dovolj velika. Če z vlaganji ne moremo zagotoviti oskrbe, bi se lahko zaradi tega povečala omrežnina," je ocenil prvi mož Elektra Ljubljana Mirko Marinčič. Opozarja, da gospodinjstva za elektriko kot temeljno dobrino še vedno porabijo precej manj kot za telekomunikacijske storitve.