S tem želijo, so zapisali v nameri za prevzem, konkurirati Finetolu in Maksimi Investu, ki trenutno po 4,64 evra za delnico prevzemata NFD Holding. Ker imata Finetol in Maksima Invest uradno v lasti skoraj 40-odstotni delež NFD Holdinga, so v finančnih in gospodarskih krogih včeraj precej ugibali, kaj se skriva za odločitvijo Electe inženiringa. "Namero za prevzem NFD Holdinga smo objavili zaradi njegovega naložbenega portfelja, vključno z naložbo v Savi. O načinu financiranja prevzema, ponudbeni ceni ter načrtih z NFD Holdingom pa v tem trenutku ne želim govoriti," je za Dnevnik skopo pojasnil Damijan Janković.

Prvega moža Finetola Francija Strajnarja odločitev za objavo konkurenčne ponudbe ni presenetila, o nadaljnjih ukrepih pa ni želel govoriti. Z Electino namero se po njegovem "izvršuje svobodna gospodarska pobuda družbe, ko želi s konkurenčno ponudbo doseči določeno ekonomsko korist".

Borzni poznavalci si o ozadjih pri Electinem vstopu v boj za NFD Holding niso enotni, vendar je po njihovem le malo možnosti, da bi Janković delal na svojo pest. Prav tako je malo verjetno, da bi pomagal predsedniku uprave Save Janezu Bohoriču, ki si želi pridobiti prevlado nad NFD Holdingom in ki je že nekaj časa v sporu s Stanislavom Valantom, predsednikom uprave NFD d.o.o. NFD Holding je za državo namreč največji Savin lastnik, saj družbe, ki sodijo pod njegovo okrilje obvladujejo okoli četrtino njene lastniške strukture. V prid razlagam, da Electa inženiring ne deluje usklajeno z Bohoričem, pričajo tudi stare zamere med njim in Zoranom Jankovićem, ko Sava ni želela prodati delnic Mercatorja Altimi.

Naši viri namigujejo, da naj bi Electa delovala usklajeno s Stanislavom Valantom oziroma Finetolom in Maksimo Investom, katerih največji lastnik je družba Fidina, domnevno blizu Valantu. To je sicer Damijan Janković zanikal. Toda ob tem velja omeniti, da se bo zaradi Electine konkurenčne ponudbe podaljšal prevzem NFD Holdinga, v času katerega je ta omejen pri svojem poslovanju. Prevzemna ponudba Finetola in Maksime Investa se namreč izteče 29. avgusta, medtem ko Electa pred 18. avgustom prevzemne ponudbe sploh ne more objaviti, kar pomeni, da bo NFD Holding tarča prevzema najmanj do srede septembra, najverjetneje pa še dlje.

matjaz.polanic@dnevnik.si
vesna.vukovic@dnevnik.si