Kot je zapisano na spletnem nepremičninskem portalu slonep.net, so najbolj intenzivno rast cen stanovanj v Ljubljani lani zabeležili pri enosobnih in dvosobnih stanovanjih, medtem ko je bila rast pri večjih stanovanjih manjša. Z izjemo enosobnih stanovanj, kjer se je rast povečala za 0,3 odstotne točke, se je pri ostalih tipih stanovanj upočasnila. Najbolj se je zmanjšala rast pet- in večsobnih stanovanj, in sicer za 9,2 odstotne točke, sledijo pa štiri sobna, garsonjere, trisobna in dvosobna stanovanja.

Spremembe v rasti cen kažejo, da leta 2007 ni bilo leto tako intenzivne rasti cen kot leto prej. Razmerje med ponudbo in povpraševanjem se je začelo spreminjati, saj so cene presegle kupno moč velikega dela potencialnih kupcev. To se kaže predvsem v velikem zmanjšanju rasti cen večjih stanovanj, kjer je najprej mogoče zaznati upadanje povpraševanja. Povpraševanje se zato delno seli na manjša stanovanja, kar se odraža v skoraj nespremenjeni rasti cen enosobnih stanovanj, kjer je povprečna oglaševana cena že presegla vrednost 3000 evrov za kvadratni meter, delno pa na okolico Ljubljane, kjer se je povečala stopnja rasti, predvsem pri večjih stanovanjih.

V letu 2008 je lahko pričakovati nadaljevanje upadanja intenzivnosti rasti cen. Zaradi visokih cen se število potencialnih kupcev zmanjšuje, povpraševanje pa se z večjih stanovanj seli na manjša. Na cene bo vplival tudi dotok novih stanovanj na trg v letih 2008, 2009 in 2010.

Oglaševane cene stanovanj v okolici Ljubljane so se leta 2007 v povprečju dvignile za 14,7 odstotka. Rast se je glede na leto 2006 najbolj povečala pri štirisobnih stanovanjih, in sicer za 29,8 odstotne točke, najbolj pa je upadla pri pet- in večsobnih stanovanjih, in sicer za 13,6 odstotne točke.