Promet na borzi, ki je do doseženega vrha letos znašal v povprečju 4,5 milijona evrov na dan, se je zmanjšal na povprečno vsega tri milijone evrov na dan, v zadnjem mesecu pa je bilo povprečno opravljeno le za 2,2 milijona evrov transakcij na dan.

Na nelikvidnih trgih, kot je primer Beograjska borza, je med ključnimi indikatorji za obrat trenda obseg prometa na borzi, zato je smiselno, da vlagatelji, ki želijo povečati izpostavljenost za srbske delnice, skrbno spremljajo promet na borzi, saj bodo le tako lahko ujeli pravi trenutek za vstop na trg. Dobri poznavalci bodo zagotovo rekli, da pozitivnega trenda na borzi ni pričakovati pred rešitvijo kosovske krize. Se pa po drugi strani vsi zavedamo, da se bo v primeru pozitivnega razpleta trend hitro obrnil in posledično ne bo možno kupovati večjih količin delnic na nizkih nivojih. Menimo, da je tako za nadaljnje gibanje tečajev ključno vprašanje, kakšni so možni razpleti te krize.

Ocenjujemo, da kosovsko vprašanje ne bo rešeno čez noč in da bo pred dokončno ureditvijo statusa Kosova potrebno veliko posredovanj mednarodne skupnosti in sklepanja kompromisov obeh strani. Pogajanja med predstavniki Rusije, ZDA in EU ter Srbi in Kosovci se bodo končala 10. decembra, če ne bo dogovora, so Kosovci napovedali razglasitev neodvisnosti. Glede na to, da so stališča obeh strani diametralno nasprotna, je težko pričakovati, da bodo do takrat našli ustrezen kompromis, saj, kot pravijo na Kosovu, za neodvisnost ni možno sklepati kompromisov. Treba je še omeniti, da so konec novembra na Kosovu volitve, torej ni verjeti, da bo do konca leta formirana vlada, ki bi lahko razglasila neodvisnost, kar pomeni, da letos vprašanje Kosova zagotovo ne bo rešeno. Kakršna koli enostranska razglasitev neodvisnosti bi požela neodobravanje mednarodne skupnosti, česar se na Kosovu zavedajo, tako da take poteze ni pričakovati. Srbski politiki se zavedajo, da je neodvisnost Kosova samo vprašanje časa, vendar na ta račun nočejo izgubljati političnih točk, po drugi strani pa je lahko vprašanje Kosova dobro sredstvo za izboljševanje pozicije Srbije v procesu približevanja EU in finančnih spodbud z Zahoda. Srbska vlada bo morala pred domačo javnostjo najti dober argument za morebitno popuščanje pri neodvisnosti Kosova. Nekateri politični komentatorji so že napovedovali neodvisnost Kosova po vzoru Hongkonga, kar se zdi še najboljša rešitev za obe strani. Glede na omenjeno se bo najverjetneje kosovska kriza reševala ravno v času slovenskega predsedovanja EU, tega pa se slovenska vlada očitno dobro zaveda. Srbi so namreč v enem od nacionalističnih časnikov že napovedovali carinsko vojno Sloveniji, če bo podprla kosovsko neodvisnost, na kar je slovenska vlada reagirala s pismom EU, kjer predlaga hiter začetek pristopnih pogajanj s Srbijo. Vsakršno vojaško obračunavanje za rešitev kosovske krize je manj verjetno, saj so na Kosovu prisotne misije Združenih narodov, po drugi strani pa je tudi srbski obrambni minister izključil vojaško posredovanje v primeru razglasitve neodvisnosti.

Menimo, da tečaji na Beograjski borzi že vključujejo precejšnji del tveganja glede kosovske krize, kar lahko predstavlja dobro nakupno priložnost za vlagatelje, ki so pripravljeni sprejeti višja tveganja.

Avtor članka nisem imetnik delnic, omenjenih v članku. Publikum ni imetnik delnic, omenjenih v članku. Nadzorni organ za Publikum je ATVP. Preostale informacije v zvezi s člankom so dostopne na http://www.publikum.si/sl/razkritje/.