Zaradi suma kršenja zakona o prevzemih je po neuradnih informacijah Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pod vodstvom Damjana Žuglja uvedla postopek nadzora nad skorajšnjim prevzemom domžalskega Heliosa.

Od avstrijskega Ringa, ki bi moral v teh dneh nakazati obljubljenih 106 milijonov evrov in s tem uradno prevzeti 73-odstotni paket delnic Heliosa, naj bi regulator tako že zahteval razkritje več pomembnih dokumentov. Zanimala naj bi ga zlasti vsebina pogodbe o poslovni zvezi (BCA), ki sta jo oktobra lani podpisala uprava Heliosa in bodoči lastnik, v njej pa so natančno predstavljene omejitve pri vodenju Heliosa v času prevzemnega procesa. »Nadzornih postopkov ne moremo komentirati,« so bili kratki v ATVP.

Povod za ukrepanje ATVP naj bi bilo domnevno sporno delovanje uprave Heliosa pod vodstvom Uroša Slavinca v zadnjih mesecih, ko se je domžalski premaznik znašel kot prevzemna tarča. V prvi vrsti gre za množična odpuščanja, ki jih je v Heliosu namesto Avstrijcev izpeljal kar Slavinec, pri čemer BCA prepoveduje zniževanje števila delavcev po objavi namere za prevzem. V tem tednu je odmevala še informacija, da se je Slavinec brez vednosti nadzornikov Heliosa z bankami dogovoril o refinanciranju posojil, v zameno pa zastavil premoženje Heliosa. Opozorimo, da mu statut prepoveduje sklepanje poslov v vrednosti več kot pet milijonov evrov in obremenjevanje sredstev brez soglasja nadzornega sveta. Slavinčeva ravnanja so bila očitno narejena na zahtevo avstrijskega prevzemnika, ki je s tem pridobil korist, čeprav za delnice za zdaj ni plačal niti evra.

V Dnevniku smo tudi razkrili, da naj bi uprava Heliosa z vodstvom Ringa tekoče usklajevala poslovne odločitve, zaposleni v Heliosu in njegovih hčerinskih družbah pa naj bi redno opažali predstavnike avstrijskega prevzemnika. Čeprav so v Heliosu poudarjali, da so morali odpuščati zaradi znižanja obsega poslovanja in slabših rezultatov, so bili po neuradnih informacijah na udaru predvsem zaposleni v proizvodnih programih, ki jih nameravajo Avstrijci opustiti, in zaposleni v režijskih službah, ki jih nameravajo v Ringu združiti s svojimi.

Zaradi tega naj bi v ATVP preverjali, ali v Ringu nemara niso prepozno objavili prevzemne namere, saj še pred uradnim prevzemom in prepisom kontrolnega lastniškega deleža v Heliosu že dejansko obvladujejo vse upravljavske vzvode v Heliosu. Če bi se izkazalo, da so v Ringu res kršili zakonodajo, bi jih lahko doletela podobna usoda kot pred leti dunajsko borzo. Tej je ATVP leta 2008 zaradi neobjave namere in ponudbe za prevzem Ljubljanske borze odvzel glasovalne pravice. Izid postopka pred ATVP bi lahko vplival na skupščino Heliosa, ki bo 7. aprila in na kateri bo skušal Ring imenovati svoje predstavnike v nadzorni svet. Še pred tem bo moral končati prevzem večinskega deleža v Heliosu. Če bi Ring izgubil glasovalne pravice, pa bi nadzor nad Heliosom prešel v roke malih delničarjev.

V ATVP naj bi prej ali slej preverili tudi ozadje financiranja skupno 144 milijonov evrov vredne transakcije in ali je kakor koli povezano z refinanciranjem obveznosti Heliosa oziroma najemom sindiciranega posojila. Kot je znano, so morali prodajalci delnic Ringu že večkrat podaljšati rok za plačilo kupnine, do Heliosovega dogovora z bankami pa prihaja ravno v trenutku, ko bi morali njegovi financerji zagotoviti sredstva za nakup delnic Heliosa. Na samem začetku transakcije se je sicer poudarjalo, da naj bi imel Ring prek ameriških skladov Franklin Templeton in Blackstone Group zagotovljenih dovolj denarnih sredstev tako za prevzem kot tudi za poplačilo obstoječih financerjev Heliosa, skupno kar okoli četrt milijarde evrov.

Iz Heliosa so včeraj po dveh dneh molka sporočili, da so res v postopku dogovarjanj o najemu bančnega posojila in da gre za znesek v višini 132 milijonov evrov. Zatrdili so, da ga bodo uporabili za refinanciranje in poslovanje skupine Helios ter da ni v nikakršni povezavi s financiranjem prevzema. »Heliosova posojila znašajo 102 milijona evrov, razlika v višini 30 milijonov evrov pa se bo uporabila za financiranje gibljivih sredstev v sezonskih mesecih in za varnostno zalogo,« so pojasnili in s tem potrdili poročanje Dnevnika, da so se dodatno zadolžili. To je nenavadno, saj je bilo še pred časom zagotovljeno, da bo Helios po prevzemu manj zadolžen. Tudi sicer naj bi šlo dejansko za 150 milijonov evrov težko posojilo, pri čemer razliko slabih 20 milijonov evrov predstavlja financiranje avstrijske skupine Rembrandtin, ki jo bo Ring po prevzemu prenesel na Helios.

V Heliosu so hkrati priznali, da bodo za najem posojila zastavili premoženje družbe. Čeprav so poudarili, da je bilo kot garancija že uporabljeno za dosedanja posojila, je to le delno res. Zavarovana so bila večinoma z menicami.