Medtem ko Dušan Zorko, Mirjam Hočevar, Marjeta Zevnik, Gorazd Lukman in Matej Oset prejemajo plačo tako za vodenje Pivovarne Laško, kot tudi za vodenje njene hčerinske družbe Pivovarne Union (v vsaki družbi polovico) in se redno uvrščajo med slovenske plačne rekorderje, se bo letos bistveno slabše godilo nekaj manj kot 1000 zaposlenim v obeh pivovarnah in Radenski.

Z začetkom letošnjega leta je namreč v veljavo stopila nova kolektivna pogodba, ki je bistveno znižala odpravnine, za okoli deset odstotkov pa tudi fiksne oziroma osnovne plače zaposlenim v pijačarskih družbah iz Skupine Laško. Na drugi strani so se sicer nekoliko povečali variabilni prihodki za uspešnost, vendar je za zaposlene to le slaba uteha. Skupina Pivovarna Laško namreč že vse od leta 2008 posluje z izgubo, upravi pa v tem času – z izjemo Fructala in nekaterih manjših naložb – ni uspelo prodati še praktično nobenega poslovno nepotrebnega premoženja in s tem znižati finančnega bremena. »Zvišanje variabilnih prihodkov je le pesek v oči, saj teh prejemkov velika večina zaposlenih ne bo deležna. Sprememba kolektivne pogodbe bo tako privedla zgolj do znižanja stroškov dela, medtem ko si bodo vodilni kadri svoje plače popravljali z nagradami in napredovanji,« so nam povedali zaposleni, ki se niso želeli izpostavljati z imenom in priimkom. V Laškem odgovarjajo, da so zaposleni že konec leta 2012 zaradi uvedbe nove sistematizacije podpisali nove pogodbe o zaposlitvi, vendar je nova kolektivna pogodba zaradi moratorija v veljavo stopila šele letos.

Vse torej kaže, da je Zorko z veliko večjo lahkoto posegel po prejemkih zaposlenih, kot po prejemkih članov uprave. Spomnimo namreč, da so nadzorniki Laškega v zadnjih letih na številnih sejah razpravljali prav o dvojnih prejemkih članov uprave. Čeprav je Zorko aprila 2012 celo javno dejal, da so sprejeli sklep o zadržanju plač najbolje plačanim kadrom v Skupini Laško ter da se bo njegova plača znižala za 25 odstotkov, iz letnega poročila to ni bilo razvidno. Samo leta 2012 so namreč skupni bruto prejemki Zorka znašali kar 265.637 evrov. To je skoraj natanko toliko kot leta 2011 in 73.000 evrov več kot leta 2010. Večji del teh prejemkov so predstavljale zgolj fiksne plače in različne bonitete, medtem ko člani uprave Uniona in Laškega zaradi slabega poslovanja variabilnih prejemkov niso imeli. Kot pojasnjuje predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško Peter Groznik, so marca lani s člani uprave sklenili nove pogodbe, ki so »sestavljene iz znižane osnovne plače in predvidenim variabilnim delom ob preseganju načrtovanih rezultatov«. Tako trenutno uprava Laškega polovico plače prejema v matični družbi, drugo polovico pa v Unionu. Od izpolnjevanja kakšnih kriterijev je odvisno izplačilo variabilnega dela in za koliko so se znižale fiksne plače uprave, ni znano.

Prav tako ne, kako je lani poslovala Skupina Laško, saj v družbi ocene poslovanja niso razkrili. Po navedbah zaposlenih so si v skupini Laško konec lanskega leta prodajne rezultate med drugim popravljali tudi z odobritvijo količinskih popustov trgovskim družbam. Za vsakih deset zabojev piva naj bi namreč trgovcem dostavili enega brezplačnega. S tem manevrom naj bi Zorko nadoknadil del padca prodaje iz prvih devetih mesecev lanskega leta, ko so se jim prihodki na domačem trgu znižali za sedem odstotkov. Toda lanskoletni popusti bodo po vsej verjetnosti vplivali na nekoliko slabšo letošnjo prodajo, saj naj bi nekateri večji trgovci zaradi količinskega popusta konec lanskega leta povečali svoje zaloge in bodo tako nekoliko zmanjšali naročila v prvih tednih letošnjega leta. V Laškem sicer pravijo, da so trgovinski popusti – glede na trend v trgovski stroki – »nekaj povsem normalnega«. Na vprašanje, ali so tovrstne popuste uvedli prvič, pa niso odgovorili.