Dušan Zorko, aktualni generalni direktor Pivovarne Laško, še nekaj mesecev pred zlomom njenega nekoč največjega lastnika Infond Holdinga ni vedel, s čim se ukvarja družba, ki ji je kot šef Pivovarne Union odobraval milijonska posojila. Prav tako ni vedel, kaj so v Infond Holdingu počeli z izposojenim denarjem in kdo natančno je Pivovarni Union za to dajal navodila.

To je Zorko poudaril na včerajšnjem nadaljevanju sojenja nekdanjemu prvemu možu Pivovarne Laško Bošku Šrotu. Vrhunec njegovega pričanja je bil besedni dvoboj s Šrotovim odvetnikom Blažem Kovačičem Mlinarjem. Tega je namreč zanimalo, kdaj in od koga je Zorko dobil navodila za podpisovanje posojilnih pogodb, prek katerih sta Šrotovi podjetji Infond Holding in Center Naložbe iz poslovnega sistema Pivovarne Laško zgolj v nekaj mesecih leta 2009 »prečrpali« več kot sto milijonov evrov. A Zorko tega ni znal jasno povedati, Kovačiča Mlinarja pa je za odgovor napotil k takratni finančnici Uniona Mirjam Hočevar. »Navodila so najprej prihajala od (Šrotove tesne poslovne sodelavke, op. p.) Vesne Rosenfeld. Ta je klicala Mirjam Hočevar, ki mi je predala naročilo. Šrot mi je v nekem trenutku dejal, da naročil Rosenfeldove ni več treba preverjati,« je pojasnil Zorko, ki je potrdil, da mu je Šrot dal navodila za podpis dveh posojilnih pogodb.

»Kot priča in podpisnik veliko posojilnih pogodb bi morali bolj natančno odgovoriti, kako in od koga ste dobili navodilo za dajanje posojil,« je Zorku dejal Kovačič Mlinar. »Navodila so pozneje začela prihajati od finančnih koordinacij,« se je branil Zorko, s čimer je imel v mislih redne sestanke med Rosenfeldovo in finančniki podjetij Skupine Laško. »Vedno nam je bilo zagotovljeno, da bodo sredstva vrnjena, ko bo Mercator prodan. Verjeli smo, da nekdo, ki obvladuje Pivovarno Laško, obvladuje tudi finančne tokove,« je zatrdil Zorko. Na vprašanje, ali je vedel, za kaj bosta Infond Holding in Center Naložbe porabila denar, pa je odgovoril, da »so vodstvom družb iz skupine razložili, da so posojila namenjena za branjenje naložbe v Mercator«. »Če bi vedel, da so sredstva namenjena za financiranje (Šrotovega, op. p.) prevzema Pivovarne Laško, bi ravnal drugače, predvsem pa bi pred odobritvijo posojil za mnenje zaprosil pravnike,« je še dodal Zorko.

Precej bolje obveščena od Zorka je bila v začetku leta 2009 očitno tedanja prokuristka Radenske Olga Smej. Ta je tako vedela, da bosta Infond Holding in Center Naložbe denar porabila za nakup delnic Pivovarne Laško. To je slišala med pogovori, ki jih je Šrot opravil z dvema bančnikoma iz NLB: takratnim članom uprave Alojzom Slavkom Jamnikom in Zoranom Bizjakom. »Takrat sem se uprla in dejala, da pogodbe o posojilu ne bom podpisala,« je poudarila Olga Smej, ki je že v začetku leta 2009 odstopila s položaja, a v Radenski ostala še nekaj mesecev. »Nekajkrat sem podpis pogodb tudi zavrnila, po nekaj zavrnitvah pa mi je Šrot dejal: 'V Radenski sedite na denarju, jaz bom pa propadel',« je še pojasnila Olga Smej.