Electa, osrednja družba družine Janković, iz katere se je finančno napajal aktualni predsednik Pozitivne Slovenije in ljubljanski župan Zoran Janković, se je z računovodskim manevrom rešila negativnega kapitala, ki je eden od pogojev za takojšnji stečaj. Na drugi strani je odvetniška družba v lasti Francija Matoza, ki med drugim zastopa pravnomočno obsojenega prvaka SDS Janeza Janšo, lani ustvarila rekordni dobiček. Brat zadnjega, Rajko Janša, je medtem uspešno zagnal novo, že svoje tretje podjetje.

To so le nekateri poudarki iz včeraj objavljenih podatkov o poslovanju več deset tisoč slovenskih podjetij v letu 2013. V nadaljevanju predstavljamo ključne poslovne rezultate tistih, ki jih obvladujejo vplivni gospodarstveniki, lobisti, svetovalci, odvetniki in drugi vidnejši posamezniki v državi. Kljub dejstvu, da je gospodarstvo v lanskem letu padlo na najnižjo raven od izbruha krize, so številni od njih povečali prihodke in dobiček.

Tomaž Lovše, ki mu zaradi suma oškodovanja Dinersa za najmanj devet milijonov evrov grozi večletna zaporna kazen, je po izgubi franšize za Slovenijo svoje posle očitno preselil na podjetje T. F. Lovše. Z njim je lani ustvaril skoraj polovico višje prihodke, prvič po letu 2006 pa je podjetje poslovalo z dobičkom. Kljub temu je Lovšetovo podjetje v letošnjem letu v finančnih težavah, saj je imelo več tednov blokirane račune. Lovšetu, ki je bil znan kot lobist za hrvaški Agrokor pri prevzemu Mercatorja, je uspelo celo za nekaj sto tisoč evrov znižati dolgove svojega podjetja.

Nekajmesečni izlet Gašparja Gašparja Mišiča v upravo Luke Koper je pustil vidne posledice na njegovem osrednjem podjetju Gasspar Invest. To je namreč lani izgubilo manjši del prihodkov in skoraj ves dobiček. Ta je bil najvišji v letu 2012, ko je bil Mišič še poslanec Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Tudi podjetje Lastinski, ki ga lastniško obvladuje sedanji minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel, je imelo eno slabših let, saj je bil promet najslabši po letu 2008. Kljub padcu je bil dobiček na drugi najvišji ravni v zgodovini Omerzelovega podjetja. Podjetje M & M International, ki je bilo pred leti v lasti poslanca SD Matjaža Hana, danes pa je lastnica njegova mama, je medtem ob minimalni rasti prihodkov kar podvojilo dobiček. Tudi Dragu Isajloviču, lobistu in svetovalcu nekdanjega ministra za finance Franca Križaniča, ni šlo slabo. Njegovo podjetje I. S. O. (uradno v lasti njegove soproge), ki je v tajnosti postalo lastnik gradbene družbe Gorenjc, je kljub nizkim prihodkom zvišalo dobiček.

Mešani so tudi lanskoletni rezultati podjetij, ki naj bi bila blizu nasprotnemu političnemu polu. Klima Petek, ki je v času prve Janševe vlade zaslovela kot dobaviteljica klimatskih naprav državnim podjetjem, krizno leto 2012, ko je Janša vnovič prišel na oblast, pa je bilo zanjo rekordno, je po hitri zamenjavi vlade ravno tako hitro izgubila prihodke. Podjetje je uradno v lasti Kristijana Petka, brata Boruta Petka, vrsto let kadrovika SDS in zaupnika Janeza Janše. Povsem drugače se je odrezala odvetniška družba v lasti Matoza. Potem ko je v obdobju od leta 2009 do 2012 izgubila več kot polovico vsega prometa, se je lani vrnila s 36-odstotno rastjo prihodkov in dobičkom, ki je eden najvišjih v njeni zgodovini. V podjetniške vode se je po prodaji podjetij Promart Design in Atacama vrnil tudi Rajko Janša, saj je njegov Vamos ustvaril skoraj 40.000 evrov prihodkov.

Lani so boljše poslovne rezultate dosegla tudi podjetja bivšega prvega moža policije Marka Pogorevca, nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča ter znanih lobistov in solastnikov Pristopa Francija Zavrla in Andreja Drapala. Nasprotno so slabše rezultate imela podjetja nekdanjega glavnega kadrovika DL Janka Jenka, lobistke Nevenke Črešnar Pergar, nekdanje članice uprave Gorenja Mirjane Dimc Perko in tudi Sebastjana Jeretiča, ki je bil nekoč prvi predstavnik za stike z javnostjo SD, nato pa svetovalec koprskega župana Borisa Popoviča. Nižje prihodke, a hkrati višji dobiček je ustvarila družba, ki jo v solasti Aleša Musarja, soproga zdaj že nekdanje informacijske pooblaščenke in nove generalne direktorice RTV Nataše Pirc Musar.

Tudi prve objave poslovnih rezultatov menedžerskih družb razkrivajo, da se njihove obveznosti niso kaj dosti znižale. Od bolj zadolženih, ki jim je uspelo pomembneje zmanjšati dolgove, omenimo Deana Čendaka in Zvoneta Taljata, ki sta prek svojih družb vključena v številne aktualne privatizacijske postopke. Slabše kaže podjetju KLM Naložbe, ki je v večinski lasti Zorana Jankovića. Zaradi nadaljnjega padca vrednosti Mercatorjevih delnic je imelo konec lanskega leta za le še šest milijonov evrov premoženja, na drugi strani pa za več kot enajst milijonov evrov finančnih obveznosti, večino do podržavljene Factor banke.