Odvetnica Nina Zidar Klemenčič, soproga odhajajočega predsednika komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča, je nedavno prišla do novega pomembnega državnega naročnika. Njene usluge je najela izredna uprava Factor banke, katere sanacija in likvidacija bosta davkoplačevalce stala več kot četrt milijarde evrov.

Katere odvetniške posle so ji zaupali in ali so med njimi tudi donosne odškodninske tožbe proti nekdanjemu vodstvu Factor banke, ni bilo mogoče preveriti. Na vprašanja Dnevnika, kdaj so začeli sodelovati z vplivno ljubljansko odvetnico, v katerih primerih konkretno jih zastopa in ali ima Zidar-Klemenčičeva s podržavljeno banko dogovorjen mesečni pavšal, odgovorni na Factor banki niso odgovorili. Po naših informacijah pa so jo med drugim pooblastili za lov na premoženje bivšega prvega moža Borisa Pesjaka.

Factor banka je namreč konec januarja zoper nekdanje člane uprave, poleg Pesjaka še Cirila Dragonjo in Dušana Valenčiča, vložila 8-milijonsko odškodninsko tožbo zaradi nepravilnosti pri kreditiranju Merkurja. Takoj zatem je od sodišča zahtevala, naj z začasno odredbo zavaruje njihovo premoženje. Interese Factor banke v tej zadevi je tedaj že zastopala Zidar-Klemenčičeva. Ker so Pesjak, Dragonja in Valenčič septembra lani drug za drugim na svoje soproge prenesli nepremičnine, ki predstavljajo njihovo praktično edino omembe vredno premoženje, je Zidar-Klemenčičeva tudi že sprožila postopke za izpodbijanje prenosov lastništva. A je bila pri tem neuspešna.

Na okrajnem sodišču v Celju so zavrnili njen predlog za vpis plombe na Pesjakovi družinski hiši v Žirovnici. Zidar-Klemenčičeva je 13. februarja zahtevala zaznambo izbrisne tožbe, ki jo je na sodišče v Kranju vložila nekaj dni pred tem, vendar so jo zavrnili. Sodišče je pri odločanju o sporu ugotovilo, da se zaznamba glasi na Borisa Pesjaka (in ne na njegovo soprogo kot novo lastnico) in da »v predlogu tudi ni naveden predmet spora s podatki o pravici, katere pridobitev oziroma prenehanje se zahteva«. Ker Zidar-Klemenčičeva ni izpolnila zakonskih pogojev za vknjižbo zaznambe, jo je sodišče zavrnilo kot nedovoljeno.

Čeprav imajo Factor banka in njeni odvetniki po zakonu še tri leta časa, da Pesjaku, Dragonji in Valenčiču dokažejo namerno oškodovanje upnikov in razveljavijo prepise lastništva nepremičnin, nato pa na njih vpišejo plombo, velja spomniti, da ne gre za prvi spodrsljaj Zidar-Klemenčičeve oziroma njene odvetniške pisarne. Enako se ji je nedavno pripetilo pri poskusu vpisovanja plombe na premoženju nekdanjega predsednika uprave Vzajemne Marka Jakliča. Zidar-Klemenčičeva, ki zastopa Vzajemno v večmilijonskih tožbah proti nekdanjim vodilnim, je namreč presenečeno ugotovila, da so se hoteli vpisati na nepremičnino v lasti njegovega očeta soimenjaka. Čeprav je Vzajemna zmagala pri prvi tožbi v višini 360.000 evrov in na tej podlagi začela vpis plombe, jo je sodišče torej zavrnilo.

Tako kot pri Vzajemni, kjer so vsi toženi nekdanji vodstveni kadri zaščitili nepremičnine pred tožbami, se tudi v primeru Factor banke upravičeno zastavlja dvom o upravičenosti stroškov za sodne takse in odvetnike. Koliko so v Factor banki doslej plačali Zidar-Klemenčičevi, bo znano najkasneje po sprejemu novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja, za katero se zavzema Klemenčičeva komisija in bo omogočila razkritje odvetniških, svetovalnih in drugih pogodb v državnih podjetjih.