Delničarji Gorenjske banke bodo na skupščini, ki je napovedana za 28. avgusta, kot kaže odločali o imenovanju treh novih članov nadzornega sveta. Potem ko je aprila odstopil Milan Marinič, pred dnevi pa je zaradi imenovanja v upravo Gorenjske banke odstopil tudi dotedanji predsednik nadzornega sveta banke Miha Resman, je namreč sedaj iz nadzornega sveta banke nepreklicno odstopil tudi direktor tržiške družbe BPT Stojan Žibert.

Zakaj je odstopil iz nadzornega sveta Gorenjske banke in ali je njegov odstop povezan s postopki, ki jih proti njemu vodijo kriminalisti, ni znano. Žibert včeraj na naša vprašanja ni odgovoril. Spomnimo, da so kriminalisti sedaj že nekdanjega nadzornika Gorenjske banke in še šest posameznikov pred skoraj letom dni ovadili zaradi suma zlorabe položaja ter hudodelskega združevanja. Kriminalisti jim očitajo, da so s fiktivnimi delniškimi posli oškodovali Iskro ISD, Motvoz, Svilanit in BPT za kar 14 milijonov evrov.

O vložitvi kazenske ovadbe so kriminalisti že pred meseci uradno obvestili tudi Banko Slovenije, vendar ta kljub temu ni ukrepala in zahtevala Žibertove razrešitve. Na drugi strani je Banka Slovenije že konec lanskega leta zahtevala odstop več nadzornikov Nove KBM, Abanke Vipa in NLB, ki po presoji centralnih bankirjev niso imeli dovolj izkušenj za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta banke.