Cementna giganta, švicarski Holcim in francoski Lafarge, sta za prvo polovico prihodnjega leta napovedala združitev v eno družbo, LafargeHolcim. Gre za posel, ki bo v cementno industrijo bržkone prinesel bistvene spremembe, saj bo s tem nastala največja cementna družba na svetu. Letni prihodek obeh družb skupaj znaša okoli 30 milijard evrov, medtem ko njun dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) znaša približno 6 milijard evrov.

Predlagana poslovna združitev bi bila strukturirana kot javna ponudba družbe Holcim za vse uveljavljajoče se delnice družbe Lafarge z razmerjem zamenjave 1 proti 1 in ob dogovoru o enakih dividendah za delnico med objavo in zaključkom posla. Ponudba predvideva, da bo imela družba Holcim v lasti vsaj dve tretjini osnovnega kapitala in volilnih pravic družbe Lafarge glede na popravljeno vrednost delnic. Ponudbo za združitev z zamenjavo delnic nameravajo vložiti pri francoski agenciji za finančne trge AMF.

LafargeHolcim bi z združitvijo dveh od štirih največjih igralcev v cementni industriji obvladoval proizvodne lokacije v 90 državah na vseh celinah, kar bi jim omogočilo rast na hitro rastočih in razvitih trgih, Financial Times pa poroča, da bosta družbi pri združevanju zaradi dominantnega položaja na trgu najverjetneje imeli nemalo težav pri pridobivanju soglasij regulativnih organov. Poleg tega bosta družbi zaradi rasti cen energentov in počasnega okrevanja gradbeništva kljub vsemu primorani v zapiranje nekaterih cementarn, ocenjuje Financial Times. Na tem seznamu bi se prav gotovo lahko znašel trboveljski Lafarge cement, ki zadnjih nekaj let posluje z izgubo, že leta pa se borijo tudi za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig alternativnih virov goriv, s čimer bi zmanjšali stroške proizvodnje.

V Trbovljah je slišati govorice, da bo cementarna svojo usodo dobila junija, v upravi podjetja pa pravijo, da še ni jasno, kako bo napovedana združitev matične družbe in Holcima vplivala na poslovanje v Sloveniji, kjer je Lafarge v zadnjih 10 letih vložil več kot 30 milijonov evrov.

»Prihodnji obseg poslovanja v Trbovljah bo odvisen od pridobitve dovoljenja za uporabo alternativnih goriv. To je bistvenega pomena za našo srednje- in dolgoročno konkurenčnost in trajnostno uspešnost v Sloveniji,« je pojasnil Andrej Sopotnik, vodja marketinga in komuniciranja v trboveljski cementarni. Dokler ne bodo dobili omenjenega dovoljenja ali prejeli kakšne druge odločitve iz Pariza, v tovarni ostaja zaposlenih 80 ljudi, proizvodnjo cementa in klinkerja pa bodo prilagajali razmeram v gradbeništvu, je še pojasnil Sopotnik.