»Če gre podjetju slabo, je zadnja stvar, o kateri razmišljamo, dvig cen. Enaki logiki bi morala slediti tudi vlada. Konkurenčnost gospodarstva je treba krepiti, ne pa ogrožati,« meni predsednik Združenja Manager Dejan Turk. V razmerah, ko je gospodarstvo ranljivo, je vsako poslabšanje izjemno tvegano, saj lahko sproži nove propade podjetij, s tem pa tudi izgubo delovnih mest, ki se takoj prelijejo v večji pritisk na socialne in druge proračunske transferje. Tako je škoda dvojna, poudarja Turk.

»izračuni kažejo, da zaradi dviga DDV gospodarstvo v desetih letih izgubi 800 milijonov evrov dodane vrednosti«

Da bo dvig DDV konkretno ogrozil prihodke, med drugimi opozarja ekonomist Igor Masten. Kot je predstavil na nedavni konferenci Trgovinske zbornice, izračuni kažejo, da zaradi dviga DDV gospodarstvo v desetih letih izgubi kar 800 milijonov evrov dodane vrednosti. Na isti konferenci je mag. Boštjan Vasle, direktor UMAR, opozoril, da so se v zadnjih mesecih razmere v gospodarstvu poslabšale, kot bolj primerno alternativo pa je izpostavil boljše obvladovanje odhodkovne strani proračuna, predvsem mase plač.

Višja kupna moč bi se izkazala kot večji priliv v proračun iz naslova DDV

V kolikor se bo vlada kljub opozorilom odločila za višjo obdavčitev potrošnje, vidi Združenje Manager kot možen vzvod za nevtraliziranje negativnih učinkov tega ukrepa hkratno razbremenitev stroška delovne sile. V kolikor bi se znižali prispevki na plače, bi se dvignile neto plač zaposlenih, kar bi imelo pomembne pozitivne učinke: višja kupna moč bi se izkazala kot večji priliv v proračun iz naslova DDV, manjši delež ljudi, ki živijo pod pragom revščine, in manj dela na črno, razlagajo v združenju.