V skladu s sprejetim načrtom nameravajo zbrati za 261,6 milijona evrov kosmate premije, kar je tudi zaradi gospodarskih razmer slabega pol odstotka manj kot lani, od tega 183,4 milijona evrov premoženjskih in 78,2 milijona evrov življenjskih zavarovanj.

Na škodnem delu v primeru katastrofalnih dogodkov, kot so jim bili priča v letu 2012, pričakujejo povišanje izplačila kosmatih škod za okoli 18 odstotkov glede na leto 2012, od tega na področju življenjskih zavarovanj v višini 45,3 milijone evrov, na premoženjskih zavarovanjih pa 125,4 milijone evrov. Skupaj to pomeni za 170,7 milijona evrov kosmatih škod, medtem ko projekcija za primer brez katastrofalnih škod napoveduje obseg kosmatih škod v višini 163,9 milijonov evrov.

"Ostajamo zvesti usmerjenosti h kupcem, tako bomo tudi v letošnjem letu osredotočeni na izboljšanje procesov, notranjem podjetništvu zaposlenih in še hitrejšemu servisu - tako ob sklepanju zavarovanj kot pri obravnavi škodnih primerov," je po seji nadzornega sveta povedal predsednik uprave ZM Drago Cotar.

Leto 2013 bo po njegovem zaznamovano tudi z nadaljevanjem priprav na Solventnost 2. Kot je dejal, ta pomeni premik v razmišljanju, po katerem vsi zaposleni postajajo upravljavci tveganj, vsi so namreč odgovorni in vsi soodvisni. Ob prilagajanju še bolj zaostrenim razmeram na trgu bo ta sprememba znotraj podjetja zagotovo največji izziv leta 2013, je poudaril Cotar.

Nadzorni svet je na današnji seji sicer sprejel še poročilo o delu notranje revizije za leto 2012 in potrdil plan dela notranje revizije za leto 2013 ter sprejel poročilo o poslovanju nadzornega sveta za leto 2012.