»Borza v obvestilu za javnost navaja, da je ustavitev trgovanja utemeljena, ker niso zagotovljene ključne informacije za informirano odločanje vlagateljev. Pri tem pa iz samega obvestila ni mogoče razbrati, katere dejanske okoliščine je borza obravnavala kot tiste, ki naj bi preprečevale takšno informirano odločanje vlagateljev,« so zapisali v Banki Slovenije.

Banka Slovenije ocenjuje, da gre pri odločitvi borze za previdnostni ukrep, ki temelji na zaključkih iz javnih razprav in ugibanj o rezultatih obremenitvenih testov. »Vsekakor ta odločitev borze ni utemeljena s podatki o poslovanju izpostavljenih bank v okviru rezultatov obremenitvenih testov. Pri odločanju borze o tako pomembnem vprašanju, kot je ustavitev trgovanja z vrednostnimi papirji posameznih slovenskih bank, bi vsekakor pričakovali več pripravljenosti za predhodno (pravočasno) posvetovanje glede ukrepanja med vsemi vpletenimi institucijami,« pojasnjujejo v Banki Slovenije.

Pričakovanje rezultatov objave obremenitvenih testov ne bi smelo biti razlog za ustavitev trgovanja

V centralni banki ne vidijo »razloga za posebno obravnavo štirih bank«, pri katerih je borza ustavila trgovanje z njihovimi vrednostnimi papirji. »V kolikor se razlogi povezujejo z izvedbo obremenitvenih testov je treba upoštevati, da se ti testi izvajajo v desetih bankah in ne le v navedenih štirih. Do današnjega dne obremenitveni testi še niso zaključeni. Zato je v tej fazi nemogoče napovedovati rezultate teh testov oziroma ugibati o učinkih, ki jih bodo rezultati povzročili za posamezne banke, ki so vključene v teste, ali za druge banke,« so še zapisali.

Potrdili so, da so z Ljubljansko borzo razpravljali o tem, kakšen vpliv bodo rezultati obremenitvenih testov imeli na trgovanje z vrednostnimi papirji bank. Pogovarjali so se tudi o morebitni zaustavitvi trgovanja. »Pri tem je Banka Slovenije jasno izpostavila, da pričakovanje rezultatov objave obremenitvenih testov ne bi smelo biti razlog za ustavitev trgovanja, saj to ni praksa iz preteklih let. Prav tako na podlagi pričakovane objave rezultatov ni mogoče špekulirati o ukrepih, ki bodo uporabljeni zoper posamezne banke. Vrsta ukrepa je namreč odvisna od stopnje težav, te pa v tej fazi še niso identificirane za nobeno od bank, ki so vključene,« so še dodali v centralni banki.

Zaustavljeno trgovanje z delnicami in obveznicami NKBM, Abanke, NLB, Probanke in Banke Celje

Med drugim so na Ljubljanski borzi zaustavili trgovanje z delnicami Nove KBM, Abanke Vipa in prednostnimi delnicami Probanke.

Prav tako so začasno zaustavili tudi trgovanje z obveznicami slovenskih bank, ki so uvrščene na Ljubljansko borzo. Do nadaljnjega se tako na Ljubljanski borzi ne more trgovati s podrejenimi obveznicami NLB 26. izdaje, NKBM (9. izdaje) Probanke (9. izdaja, 11. izdaja in 12. izdaja), Banke Celje (10. izdaja, 11. izdaja, 12. izdaja in 16. izdaja) ter Factor banke (9. izdaja, 16. izdaja, 22. izdaja in 24. izdaja).

»Ljubljanska borza je ocenila, da pri navedenih vrednostnih papirjih niso zagotovljeni vsi pogoji za pošteno, urejeno in učinkovito trgovanje. Pri tem je Ljubljanska borza presodila, da niso zagotovljene ključne informacije, ki bi povprečnemu vlagatelju omogočile sprejemanje informiranih naložbenih odločitev v zvezi z omenjenimi vrednostnimi papirji, s čimer so podane utemeljene okoliščine za zaščito interesov vlagateljev,« so svojo odločitev pojasnili na Ljubljanski borzi. Kdaj se bo z bančnimi delnicami in obveznicami ponovno lahko trgovalo, ni znano.