Ker 135 delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki so ostali brez pogodb o zaposlitvi, še nima jasnih zagotovil, ali in kdaj bodo prejeli odpravnine, se je zanje postavila tudi trboveljska občina. Vodstvo in lastnike RTH župan Vili Treven poziva, naj se striktno držijo obveznosti do vseh odpuščenih delavcev in jim v roku izplačajo vse plače in odpravnine, drugače bo občina tem ljudem ponudila pravno pomoč pri zaščiti njihovih pravic.

Vodstvo RTH je sicer vsem razrešenim delavcem zagotovilo, da bodo odpravnine prejeli mesec dni po odpovedi pogodb, in sicer iz sredstev od prodanega premoženja, vendar se prodaja premoženja še ni začela, niti še ni jasno, kdaj in kako se bo začela. Vse je namreč odvisno od predlaganega podaljšanja srednjeročnega programa zapiranja rudnika do leta 2018 in potrditve dokumenta na vladi, pravi direktor RTH Bojan Jelen, ki pričakuje, da bo vlada spremembo zakona o zapiranju rudnika potrdila še ta mesec. S tem bi namreč država RTH v letih 2016, 2017 in 2018 namenila dodatnih 45 milijonov evrov za sanacijo površin in poplačilo vseh obveznosti, hkrati pa vodstvu rudnika olajšala pogovore z bankami upnicami, ki jim morajo vrniti 14,5 milijona evrov. Vodstvo rudnika mora namreč najprej z bankami doseči dogovor o poravnavi obveznosti, hkrati pa pri njih dobiti soglasje za odprodajo premoženja, šele nato bodo na vrsto prišli delavci in njihove odpravnine. Za 135 delavcev jih mora RTH zagotoviti okoli 2,7 milijona evrov, pri čemer ne gre pozabiti, da bo še enkrat toliko delavcev brez dela ostalo prihodnje leto. Če država ne bo odobrila dodatnih 45 milijonov evrov, se bo RTH znašel v resnih težavah. Banke bodo namreč morali poplačati s prihodki od prodaje premoženja, družba pa bo zaradi likvidnostnih težav najverjetneje pristala v stečaju.

Treven zato opozarja na težke gospodarske razmere, ki se v občini le še zaostrujejo in slabšajo. »Ob tem še toliko bolj v oči bode dejstvo, da je bila na voljo tudi drugačna odločitev in da se generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Blaž Košorok o Termoelektrarni Trbovlje s potencialnim vlagateljem v Brnico, Rusom Burlakovom, pogaja že več kot 750 dni. Kaj takega je v teh razmerah v Zasavju popolnoma nesprejemljivo in neodgovorno,« poudarja Treven, ki se bo jutri skupaj z zagorskim županom Matjažem Švaganom in hrastniškim županom Miranom Jeričem sestal z ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom in predsednico vlade Alenko Bratušek. Tema pogovorov bo »paketno« reševanje zasavske energetike, je še povedal Treven.