Na neki točki se je cena paradižnika, po podatkih brazilskega statističnega urada IBGE, zvišala za kar 150 odstotkov. Učinek pa je krepko presegel mize restavracij, saj je pritisk na vlado, da zajezi naraščajočo inflacijo, narasel, kar pa je za največjo državo v Južni Ameriki zelo občutljiva tema. Nihče sicer ne trdi, da to pomeni vrnitev v težke stare čase hiperinflacije v 90., ko je bila več kot 2.000 odstotna. Toda naraščajoče cene paradižnika so v tem trenutku v Braziliji vseeno glavna tema, o kateri poročajo tamkajšnji mediji.

Slavna restavracija v Sao Paulu Nello's je bila prva, ki je sprejela drastično odločitev in z menija odstranila paradižnik, to potezo pa so oznanili tudi na facebooku. »To smo storili zato, da bi opozorili na to problematiko,« je povedal vodja restavracije Augusto Mello. »Vedno smo za kilogram paradižnika plačevali dva brazilska reala oziroma 66 dolarskih centov, sedaj pa so cene neverjetno narasle in za kilogram plačamo sedem realov. To je občutno preveč, še posebno za restavracije kot je naša, ki na mesec kupi tono paradižnika,« je še dodal.

Začeli so tihotapiti paradižnik

Kot pravijo analitiki, je na zvišanje cen vplivalo več dejavnikov. »Cene paradižnika naraščajo zaradi močnega deževja, visokih cen goriva, izjemno povišanega povpraševanja in, kar je najpomembneje, zmanjševanje področij za gojenje teh rastlin,« pojasnjuje Leonardo Machado, analitik iz federacije za kmetijstvo in živinorejo, ki prihaja iz regije Goias, kjer v državi pridelajo največ paradižnika. Zvišanje cen paradižnika odseva zviševanje inflacije v Braziliji. Marca se je inflacija, v primerjavi z letom prej, zvišala na 6,59 odstotkov. Čeprav je nižja kot v nekaterih drugih državah v razvoju, je še vedno nad ciljem države, ki želi imeti stopnjo inflacije 4,5 odstotka. Hrana je področje, kjer brazilski potrošniki občutijo največ pritiska, hkrati pa gre za zelo občutljivo politično vprašanje. Obstajajo poročila, da naj bi ljudje celo tihotapili paradižnik v Brazilijo iz drugih držav, iz Argentine in Paragvaja, kjer je občutno cenejši.

Cena paradižnika visoka tudi zaradi boljših plač in povečane potrošnje

»Cene so visoke zaradi številnih razlogov. Na eni strani so se ljudem zvišale plače in nezaposlenost je rekordno nizka,« pojasnjuje Alessandra Ribeiro, ekonomistka, zaposlena v zasebnem svetovalnem podjetju Tendencias v Sao Paulu. »Brazilska centralna banka hkrati znižuje obrestne mere, kar povečuje potrošnjo. Na drugi strani pa produkcija in investicije padajo. Rezultat tega je neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem, zaradi česar cene rastejo,« še dodaja. Sedaj se je centralna banka odločila, da dvigne obrestne mere, da bi tako spet dobila nadzor nad naraščajočimi cenami. Dvignili so jih na 7,5 odstotkov iz rekordno nizkih 7,25 odstotkov. Pred desetletjem so bile brazilske obrestne mere med najvišjimi na svetu, saj so leta 2003 dosegle 23,5 odstotkov.

Čeprav analitiki pričakujejo, da se bo inflacija umirila, naraščajoče cene pomenijo velik izziv za predsednico Dilmo Rousseff, ki se osredotoča predvsem na povečanje nedavno še počasne gospodarske rasti svoje države. »Povečanje inflacije je sprožilo alarm znotraj vlade, saj so Rousseffovini volilci zelo občutljivi glede zaposlovanja in cen,« pravi Ricardo Ismael, profesor politologije na katoliški univerzi v Riu de Janeiru.