Potem ko so ustavni spor zaradi prisilnega izbrisa podrejenih in hibridnih obveznic slovenskih bank že pred tedni sprožili domači vlagatelji, se jim je zdaj pridružila tudi ena izmed največjih ruskih družb tveganega kapitala VR Capital Group.

Zaradi retroaktivnosti in nesorazmernega posega v lastnino so namreč vložili pobudo za ustavno presojo zadnjih sprememb zakona o bančništvu. Ta je konec lanskega leta omogočil izbris skoraj pol milijarde evrov podrejenih finančnih instrumentov NLB, Nove KBM in Abanke Vipe. Podrobnosti za zdaj niso znane, po navedbah naših virov pa je sanacija slovenskega bančnega sistema Ruse stala okoli pet milijonov evrov. VR Capital Group oziroma njena hčerinska družba s sedežem na Kajmanskih otokih je bila namreč ena izmed največjih lastnic izbrisanih hibridnih obveznic Abanke, ki so bile uvrščene na luksemburško borzo. Po podatkih z njihove spletne stani v VR Capital Group investirajo na trge v razvoju, specializirani pa so zlasti za nakupe dolgov do podjetij v težavah ter visoko tveganih obveznic.

Ali so te obveznice kupili v primarni izdaji ali šele kasneje z diskontom na borzi, ni mogoče izvedeti. Podatki o lastnikih podrejenih obveznic NLB, NKBM in Abanke, ki so bile uvrščene na tuje borze, namreč niso javni. S podrejenimi obveznicami slovenskih bank se v zadnjih letih sicer praktično ni trgovalo oziroma se je z njimi sklepalo posle skoraj izključno na tako imenovanem sivem trgu. Toda v tednih pred izbrisom obveznic so nekateri špekulativni vlagatelji očitno zaslutili priložnost za zaslužek. Neznani investitor oziroma investitorji so namreč sredi lanskega novembra na luksemburški borzi kupili za 1,4 milijona evrov hibridnih obveznic Abanke po vsega 5,5 odstotka njihove nominalne vrednosti. Če bi zdaj razlaščenim vlagateljem uspelo dokazati, da je bil izbris podrejenih obveznic neustaven, bi zadnji kupci Abankinih hibridnih obveznic ustvarili več kot 20 milijonov evrov dobička.