Povprečna zahtevana donosnost na slovenske državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let je okoli 11. ure na elektronski borzi MTS znašala 5,05 odstotka, kar je 0,21 odstotne točke nad izhodiščem.

Krepi se tudi zahtevana donosnost na primerljive obveznice drugih držav evropske monetarne unije v težavah. Povprečna obrestna mera na španske dolžniške vrednostne papirje se je zvišala za 0,14 odstotne točke na 5,05 odstotka, povprečna obrestna mera na italijanske dolžniške vrednostne papirje pa za 0,09 odstotne točke na 4,68 odstotka.

Še bolj se je okrepila zahtevana donosnost na primerljive portugalske obveznice, in sicer za 0,38 odstotne točke na 6,34 odstotka.

Zvišala se je tudi povprečna obrestna mera na irske obveznice z dospelostjo čez deset let (+0,15 odstotne točke na 3,86 odstotka).

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je v noči na ponedeljek prepričeval Bruselj za spremembe pogojev za prejem finančne pomoči držav z evrom v višini 10 milijard evrov. Z enkratno dajatvijo na denarne vloge na bankah, želijo na Cipru zbrati 5,8 milijarde evrov, ki bi ji porabili za dokapitalizacijo bank. Ta ukrep močno skrbi vlagatelje.