Donos na obveznice z dospelostjo leta 2024 je bil na elektronski borzi MTS malo pred 10.00 pri 4,34 odstotka, kar je 0,58 odstotne točke več kot v petek.

Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, je s tem znašal 2,85 odstotne točke.

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice je vse od ukrepov za krepitev stabilnosti bank konec lanskega leta in ob dveh uspešnih letošnjih zadolžitvah na mednarodnem trgu vztrajno padala in se sredi meseca znašla na najnižji ravni od vstopa v evrsko območje.

V luči ponovno povečane nestabilnosti na domačem političnem prostoru, ki sledi zmagi ljubljanskega župana Zorana Jankovića na kongresu največje vladne stranke Pozitivna Slovenija, se je začela spet zviševati.

Že v torek je namreč pričakovati odstop premierke Alenke Bratušek, ki je v boju za vodenje stranke izgubila z Jankovićem, nato pa je od ravnanja političnih strank odvisno, kako velika bo politična negotovost v Sloveniji do najverjetnejših predčasnih volitev.

Prav politična nestabilnost velja v času, ko se slovensko gospodarstvo vendarle postopno izvija iz najhujše krize, za najbolj izrazito nevarnost za nadaljevanje gospodarskega okrevanja.

Slovenija je sicer po zagotovilih vlade z dolarsko in evrsko zadolžitvijo za letos zaključila z zadolževanjem na mednarodnih trgih. Skupaj se je zadolžila za okoli 4,5 milijarde evrov.