Potem ko je evroskupina v ponedeljek zjutraj dosegla dogovor o finančni pomoči Cipru, so se v tujih medijih pojavile špekulacije, da bi bila lahko naslednja država, ki bo prisiljena zaprositi za mednarodno posojilo, Slovenija.

Slovenske banke, kot je Nova Ljubljanska banka, iščejo rešitve za naraščajoča slaba posojila, ki predstavljajo že petino slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP), zaradi česar so vlagatelji zaskrbljeni, da bo Slovenija naslednja v vrsti za pomoč, tako danes piše ameriška tiskovna agencija Bloomberg.

"Če bo vlada začela uresničevati načrt, se lahko na koncu izognejo prošnji za pomoč EU," je za Bloomberg povedal Lutz Roehmeyer iz družbe Landesbank Berlin Investment. "Če se ne bodo ganili in če ne bodo storili ničesar, mislim, da bomo imeli v nekaj mesecih naslednjo krizo v Sloveniji," je opozoril.

Lazlo Belgrado iz družbe KBC Asset Management pa je za Bloomberg dejal, da Slovenija "ni prevelika, da bi propadla, in ima nekaj problemov, ki so podobni Cipru". "Gospodarstvo je pred pokom pred Lehmanom postalo malenkost prezadolženo, banke pa se zdaj borijo s problemom slabih kreditov," je dejal.

Na spletni strani ameriške poslovne televizije CNBC je bilo medtem mogoče v ponedeljek brati mnenje Harryja Wilsona iz delovne skupine ameriškega predsednika Baracka Obame, da "je računanje na to, da bo Slovenija prisiljena zaprositi za pomoč, popolnoma napačno".

Na CNBC so sicer izpostavili, da ima Slovenija oz. "majhna država EU" za okoli sedem milijard evrov slabih posojil, kar predstavlja 20 odstotkov BDP. Opozorili so še, da država po navedbah Mednarodnega denarnega sklada potrebuje okoli tri milijarde evrov finančnih sredstev, slovenske banke pa milijardo evrov svežega kapitala.

Na spletnih straneh ameriškega časnika Washington Post pa je bil v nedeljo objavljen prispevek, ki Slovenijo omenja kot "novo malo državico", za katero velja skrbeti. Pri tem so izpostavili prav zviševanje obresti na slovenske obveznice.

Kritične so sicer obresti nad sedmimi odstotki, saj po mnenju strokovnjakov državam ne omogočajo več vzdržnega zadolževanja.