Potem ko je hčerinsko podjetje v Srbiji pred meseci končalo v stečaju, se v Peku pripravljajo, da bodo prihodnje leto ponovno vstopili na srbski trg. Možnosti sta dve. Po prvi bo družba na tamkajšnjem trgu našla uvoznika, ki bo organiziral prodajno mrežo. Druga možnost je, da bodo obutev v Srbiji prodajali prek treh ali štirih že obstoječih prodajnih mrež.

Prihodki od prodaje matične družbe, ki so lani znašali 12,2 milijona evrov, se bodo letos znižali za tretjino. Padec prodaje je predvsem posledica likvidnostnih težav, zaradi katerih je bila družba nazadnje prisiljena ustaviti proizvodnjo. Izguba, ki je lani znašala 7,4 milijona evrov, se bo letos predvidoma znižala na dva milijona evrov, je dejal Despotovič. Prihodki od prodaje Skupine Peko, ki so lani znašali okoli 35 milijonov evrov, pa se bodo letos znižali za 15 odstotkov.

Bankam so včeraj predstavili načrt poslovanja družbe v prihodnjem letu in jih zaprosili za podaljšanje moratorija za odplačevanje posojil do konca prihodnjega leta (obstoječi se izteče konec letošnjega leta). Peko sicer bankam dolguje približno štiri milijone evrov. sm