Skupina ACH, ki jo po upokojitvi Hermana Rigelnika vodi Sonja Gole, se je, kot kaže, znašla na razpotju. Če bodo menedžerji, zbrani v družbi Protej, želeli obdržati ACH, se bodo morali namreč odpovedati več hčerinskim podjetjem, saj ljubljanski holding ni več sposoben nemoteno servisirati svojih posojil in hkrati tudi posojil svoje lastnice.

Upravi ACH se je lani z bankami uspelo dogovoriti o dolgoročnem reprogramu dela posojil, vendar družbi letos kljub temu zapade za kar okoli 41 milijonov evrov posojil, ki jih s tekočim poslovanjem ne more poravnati. Že lani je namreč ACH uspelo odplačati le okoli milijon evrov glavnice posojil, od konca leta 2009 pa se je finančni dolg družbe celo povzpel za slabih 20 milijonov evrov, na 107 milijonov evrov. V nasprotju s številnimi domačimi holdingi so banke doslej ACH vsako leto znova podaljševale posojila, vendar po nekaterih informacijah te prakse ne nameravajo več nadaljevati in v zameno za vnovičen reprogram posojil zahtevajo tudi delno razdolžitev.

Po neuradnih informacijah naj bi se tako Goletova že pripravljala na temeljito reorganizacijo Skupine ACH, ki bi se po novem ukvarjala le še z distribucijo vozil (Skupina Autocommerce in Avto Triglav) in proizvodnjo avtodomov ter kamp prikolic (Skupina Adria Mobil). Na drugi strani bi ACH prodal večino svojih preostalih naložb z Grand Hotelom Union, Debitelom, Perftechom, Factor banko in Termami Topolšica na čelu ter s kupnino poravnal del bančnih posojil. Z našimi vprašanji smo se že v torek obrnili tudi na upravo ACH, vendar odgovorov po dveh dneh nismo prejeli.

Prav s prodajo dolgoročnih finančnih naložb, ki naj bi se zgodila še v letošnjem letu, pa je Goletova v gradivu za skupščino tudi utemeljila predlog za izplačilo visokih dividend. Pomemben del finančnih obveznosti ACH je povezan prav z izplačilom dividend, saj so od leta 2009 svojim lastnikom (pretežno družbi Protej) izplačali za kar 36 milijonov evrov dividend, letos pa naj bi jih še za dodatnih sedem milijonov evrov.

Koliko posojil bi lahko ACH sploh odplačal s prodajo Grand Hotela Union, Debitela in blejske informacijske družbe Perftech, ni mogoče natančno oceniti. Grand Hotel Union je lani ob 15 milijonih evrov prihodkov ustvaril milijon evrov čistega dobička, konec preteklega leta pa je imel ob 35 milijonih evrov kapitala najetih za le 11 milijonov evrov finančnih obveznosti. Le dobrega pol milijona evrov posojil je imel konec lanskega leta Perftech, ki na letni ravni ustvari okoli osem milijonov evrov prihodkov. Popolnoma nezadolžen pa je že vrsto let Debitel, ki je lani ob 17 milijonih evrov prihodkov ustvaril slab milijon evrov čistega dobička in dobre dva milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).

Še največ težav utegne imeti ACH s prodajo oziroma likvidacijo svoje hčerinske družbe AC-SIN, ki je samo zaradi naložbe v ciprski holding Qwest Investments doslej ustvarila že okoli 14 milijonov evrov izgube. V začetku letošnjega leta je AC-SIN grozil celo stečaj, vendar ga je nato ACH dokapitaliziral s 4,7 milijona evrov in tako preprečil, da bi njegova hčerinska družba končala v insolvenčnih postopkih. Tudi prodaja Factor banke bo v veliki meri odvisna od tega, ali bo banki uspelo najti investitorja, ki bi v njo vložil 50 milijonov evrov dodatnega kapitala. Sodeč po dokapitalizacijski ceni delnice bi ACH za svoj delež lahko prejel vsega okoli šest milijonov evrov.