Člani sveta UKC Ljubljana bodo na današnji seji poslušali predstavitve sedmih kandidatov in predvidoma tudi izbrali novega glavnega direktorja največje slovenske bolnišnice.

V igri za vodenje javnega zavoda z več kot 400-milijonskim vsakoletnim denarnim tokom so tudi aktualni vršilec dolžnosti direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec, nekdanji direktor podjetja Elmo Franci Žmavc in donedavni direktor Raiffeisen Leasinga Janez Dečman. Slednji je po naših informacijah favorit za zasedbo pomembnega položaja, saj naj bi užival podporo odhajajočega ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Vendarle je Dečman svojega prejšnjega delodajalca zapustil v rekordni, kar 16-milijonski izgubi.

Po njegovem odhodu konec julija 2012 je namreč novo vodstvo Raiffeisen Leasing pregledalo vse pretekle posle in na podlagi ugotovitev opravilo za skoraj 17 milijonov evrov oslabitev oziroma popravkov finančnih naložb. Po neuradnih informacijah, ki jih včeraj nista komentirala ne Dečman ne Raiffeisen Leasing, je za slabe rezultate krivo predvsem financiranje nepremičninskih poslov Jurija Schollmayerja, nekdanjega prvega moža Merkurjevega Bofexa.

Prvi je projekt gradnje okoli 21.000 kvadratnih metrov velikega nakupovalnega središča Outlet, ki bi stal tik ob ljubljanskem letališču. Zanj so že pridobili zemljišče, rok za dokončanje 30 milijonov evrov vrednega projekta pa se je že večkrat premaknil, nazadnje na konec leta 2014. V projektnem podjetju POC ima 30-odstotni lastniški delež Schollmayerjevo podjetje s Sejšelov, preostalo pa obvladuje madžarsko podjetje Rem International, ki je del skupine Raiffeisen. Z njim ima Schollmayer še podjetje Red Ing, ki je v zadnjih letih izvedlo več nepremičninskih projektov, trenutno pa ima blokiran račun in več sto tisoč evrov davčnega dolga do države.

Koliko je v nasedle projekte vložil Raiffeisen Leasing in koliko Schollmayer, uradno ni znano. Do z njim povezanih podjetij je lizinška hiša izpostavljena za najmanj 24 milijonov evrov. Toliko ji dolguje Schollmayerjevo osrednje podjetje Red Ing, ki ima vsaj na papirju za 28 milijonov evrov naložbenih nepremičnin. Čeprav je Raiffeisen Leasing po odhodu Dečmana odkril 17-milijonsko razliko med knjigovodsko in dejansko vrednostjo nepremičninskih projektov, kandidat za generalnega direktorja UKC Ljubljana vztraja, da so se razšli sporazumno. Dečman je nato z nekdanjo sodelavko iz Raiffeisen Leasinga ustanovil podjetje Reconsult, kjer med drugim trži Schollmayerjeve projekte.

Po besedah Dečmana sta bila razloga za odhod dva. »Prvič zato, ker se je sedež družbe selil iz Ljubljane in bi bil zaradi tega manj časa z družino. Drugi in tudi ključni razlog je bil v tem, da se je lastnik odločil, da se bo umaknil s področja financiranja nepremičnin v Sloveniji. Leasing oziroma financiranje nepremičnin je bila glavna dejavnost podjetja, kjer sem bil direktor,« nam je povedal Dečman. Informacij, da je visoka izguba nastala predvsem zaradi poslov s Schollmayerjem, ni ne potrdil ne zanikal, saj kot nekdanji direktor nima pooblastil za dajanje informacij. »Edino, kar lahko komentiram, so javno objavljene bilance iz obdobja mojega direktorovanja. Iz teh je razvidno, da smo oblikovali zelo nizko stopnjo rezervacij glede na siceršnje stanje na slovenskem trgu. To potrjuje pravilnost odločitve tako vodstva kot lastnika, da smo bili pri poslovanju konservativni.«