V prodajni postopek Elana se je skozi stranska vrata vključila za zdaj še neznana družba iz Finske. Za katerega kupca gre, nam za zdaj še ni uspelo izvedeti, po naših informacijah pa se je njihov predstavnik pred dnevi obrnil na Slovensko odškodninsko družbo.

Finski družbi je prodajna komisija, sestavljena iz predstavnikov vodstva in lastnikov Elana ter podjetja KF Finance, omogočila, da se je vključila v prodajni postopek, ker naj bi bila njihova nezavezujoča ponudba za nakup Elana razmeroma visoka. Državni lastniki družbe – PDP, Triglav naložbe in Modra zavarovalnica – sicer usklajujejo zadnje podrobnosti kupoprodajne pogodbe z ameriško družbo WAB Capital. Ta naj bi bila pripravljena za nakup begunjskega podjetja odšteti 27,5 milijona evrov. Od tega zneska naj bi kupnina, ki bo skoraj v celoti namenjena za vračilo nedovoljene državne pomoči lastnikom, predstavljala 12,5 milijona evrov, s petimi milijoni evrov naj bi Američani dokapitalizirali Elan, deset milijonov evrov pa bi bilo namenjenih za obratni kapital družbe.

Čeprav terminski načrt prodaje Elana, ki je tudi lansko leto zaključil v rdečih številkah, ni bil določen, WAB Capitalu pa tudi ni bila podeljena ekskluzivna pravica za nakup begunjske družbe, bodo morali Finci skrbni pregled opraviti razmeroma hitro. Vnovični prodajni postopek Elana namreč poteka že od sredine lanskega leta. Po dolgotrajnih pogajanjih pa je od nakupa družbe čez noč odstopil londonski finančni sklad Argus Capital.

Poleg WAB Capitala je zavezujočo ponudbo za nakup Elana oddalo še avstrijsko-švicarsko podjetje Cameva AG. Med njegovimi ustanovitelji je nekdanji predsednik uprave avtomobilistične skupine Lotus in bivši podpredsednik Ferrarija Dany Bahar. Med drugim Cameva lastniško obvladuje italijansko ladjedelniško družbo Techno Legno Yacht Group. Po naših informacijah je bila ponudba Cameve nižja od ponudbe WAB Capitala. sm