Razmere v Probanki so se, kot kaže, v zadnjih mesecih drastično zaostrile, kapitalski primanjkljaj banke pa še dodatno povečal. Uprava Probanke pod vodstvom Bogomirja Kosa je namreč za 30. septembra sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o kar 192-milijonski dokapitalizaciji.

Prag uspešnosti dokapitalizacije je uprava Probanke postavila pri 50,4 milijona evrov, ceno dokapitalizacijske delnice pa pri vsega 1,2 evra. Sodeč po tej ceni bi bila trenutno celotna Probanka vredna le še dobrih pet milijonov evrov. To je 20-krat manj, kot je delnico pri dokapitalizaciji v začetku lanskega leta vrednotila nekdanja predsednica uprave Probanke Romana Pajenk. »V stikih z našimi sogovorniki smo prepoznali možnost, da bi utegnil obstajati interes, ki presega spodnji prag želenega svežega kapitala. Zato smo ocenili, da je primerno skupščini predlagati dokapitalizacijo v razponu,« pojasnjujejo v Probanki. Zatrjujejo še, da so se za zvišanje maksimalne višine dokapitalizacije odločili zgolj zato, ker želijo pridobiti večji manevrski prostor pri nadaljnjih pogovorih s potencialnimi vlagatelji.

Toda po ocenah poznavalcev je dvig zgornje meje dokapitalizacije na kar 192 milijonov evrov le stežka mogoče upravičiti zgolj z željo po pridobitvi večjega manevrskega prostora in kaže na vedno resnejše težave banke. Konec marca je imela namreč Probanka zgolj dobro milijardo evrov bilančne vsote, posojila nebančnim strankam pa so znašala le še 684 milijonov evrov. Tudi sicer se tako veliko povišanje dokapitalizacije zaradi domnevnega interesa vlagateljev izključuje s sočasnim znižanjem cene dokapitalizacijske delnice. Pri tem se zastavlja vprašanje, kdo bi bil v eno izmed najmanjših slovenskih bank pripravljen vložiti znesek, ki je primerljiv skupni tržni kapitalizaciji Gorenja, Aerodroma Ljubljane, Žita in Letrike, če pa bi lahko za polovico nižji znesek denimo dobil štirikrat večjo Abanko Vipa.

Spomnimo, da je Kos še konec lanskega leta kapitalski primanjkljaj Probanke ocenjeval na »le« 30 milijonov evrov, nato pa na zahtevo Banke Slovenije oceno »popravil« na 50 milijonov evrov. Rok za izvedbo dokapitalizacije, ki ga je Probanki postavila Banka Slovenije, se izteče že konec prihodnjega meseca oziroma prav na dan, ko bodo o dokapitalizaciji odločali delničarji. Na vprašanje, ali jim bo uspelo izpolniti zahteve Banke Slovenije in še pravočasno izvesti dokapitalizacijo ter ali so s katerim od vlagateljev dosegli že vsaj načelen dogovor, v Probanki niso neposredno odgovorili. Povedali so le, da si postavljeni rok »želijo uresničiti«, povečanje osnovnega kapitala pa je »deležno njihove absolutne predanosti in angažiranosti«. Dodali so še, da si k sodelovanju pri dokapitalizaciji želijo pritegniti še kakšnega vlagatelja, čeprav so enega že predstavili Banki Slovenije.