Prizadevanja Croatie Osiguranje za nakup pomembnega lastniškega deleža Save Re ter finančne težave KD Group so očitno obudili tudi pogovore za vključitev Adriatica Slovenice (AS) v Skupino Sava Re.

V KD Group naj bi namreč v zadnjih tednih intenzivno iskali podporo za združitev obeh zavarovalnih skupin. Toda koprske zavarovalnice v KD Group pod vodstvom Matjaža Gantarja ne želijo prodati Savi Re, temveč bi z njo pozavarovalnico dokapitalizirali. V naslednji fazi bi Sava Re združila Adriatic Slovenico in Zavarovalnico Maribor, kar bi bistveno spremenilo tudi razmerje moči na domačem zavarovalnem trgu. Združena Adriatic Slovenica in Zavarovalnica Maribor bi namreč skupaj obvladovala kar okoli četrtino trga življenjskih in tretjino trga premoženjskih zavarovanj, celotna skupina Sava Re pa bi na letni ravni zbrala le nekaj manj kot 800 milijonov evrov premij. S priključitvijo Adriatica Slovenice k Savi Re bi se končali tudi vsi upi Croatie Osiguranje, ki si že dlje časa prizadeva svoje lastništvo v Savi Re povečati na 25 odstotkov.

Za uresničitev teh načrtov so v KD Group že poskušali prepričati tudi vodstvo Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki pa naj bi bilo do tega za zdaj zadržano. Na eni strani naj bi bili združitvi sicer naklonjeni, saj bi jim to olajšalo tudi izhod iz lastništva Save Re, ki so ga napovedali že pri lanski dokapitalizaciji pozavarovalnice. Toda na drugi strani bi država ob bok dobila novega močnega lastnika, ki bi jo s podporo katerega od preostalih lastnikov lahko kadar koli preglasoval. V KD Group naj bi namreč v zameno za Adriatic Slovenico pričakovali med 25 in 40 odstotki lastništva Save Re, medtem ko država prek Soda, Modre zavarovalnice, Nove KBM in Abanke trenutno obvladuje tretjino lastništva.

Bistveno večja tveganja pa so po ocenah poznavalcev povezana s finančnim položajem Adriatica Slovenice, ki je v zadnjih letih svoji lastnici izplačeval visoke dividende, od nje pa kupil tudi številne finančne naložbe. Poleg tega Adriatic Slovenica velik del premij zbere s prodajo zdravstvenih zavarovanj. Te na eni strani zavarovalnici sicer prinašajo visoke dobičke, vendar pa nad njimi visi tudi negotova prihodnost, saj država že dlje časa preučuje možnosti za njihovo ukinitev.

Prav tako je vprašanje, ali bi bila vključitev Adriatica Slovenice v Skupino Sava Re sploh izvedljiva. Sava Re je namreč šele lani prevzela Zavarovalnico Maribor, in čeprav njena konsolidacija poteka celo bolje od načrtov, bodo polne sinergijske učinke izkoristili šele leta 2016. V vsega letu dni so v Savi Re zamenjali vodstvo mariborske zavarovalnice, ki jo po novem vodi David Kastelic, prevetrili prodajno mrežo, ukinili kmetijska zavarovanja, število zaposlenih pa se je lani znižalo za skoraj desetino, na okoli 800.

Težko finančno breme pred KD Group

Pogajalska izhodišča KD Group so tokrat sicer veliko slabša kot leta 2006, ko so se s Savo Re že dogovarjali o prodaji Adriatica Slovenice. Toda posel je tedaj padel v vodo, saj so v KD Group za svojo ključno naložbo pričakovali bistveno več, kot so bili v pozavarovalnici zanjo pripravljeni odšteti.

S prodajo Ljubljanskih mlekarn, delnic Deželne banke Slovenije, Kmečkega glasa in visokimi dividendami, ki jih je lani izplačal Adriatic Slovenica, jim je v KD Group v prvih devetih mesecih lanskega leta svoje finančne obveznosti sicer uspelo znižati za nekaj več kot 22 milijonov evrov, a so imeli konec lanskega septembra še vedno kar za 134 milijonov evrov finančnega dolga. Od tega zneska dobrih 50 milijonov evrov predstavljajo posojila bank in hčerinskih podjetij, preostalih 80 milijonov evrov pa desetletne obveznice, ki zapadejo v plačilo maja in oktobra prihodnje leto. Za okoli 20 milijonov evrov obveznic imajo v lasti Adriatic Slovenica in družbe, povezane s KD Group, za 34 milijonov evrov so jih kupile NLB, Nova KBM in Abanka Vipa, preostanek pa je v lasti domačih zavarovalnic, pokojninskih družb in vzajemnih skladov. Možnosti, da bi jim v vsega dobrem letu dni uspelo zbrati potrebna sredstva za poplačilo teh dolgov, so sicer minimalne. Zaradi tega naj bi se v KD Group z bankami že dogovarjali o refinanciranju posojil oziroma o izdaji novih obveznic, za katere bi med drugim jamčili z novopridobljenim deležem v Savi Re.

Na drugi strani se je v zadnjih letih Skupina Sava Re bistveno okrepila. Po prvih ocenah je namreč lani ustvarila okoli 15 milijonov evrov čistega dobička, ki naj bi se letos zvišal že na več kot 24 milijonov evrov. Na lansko poslovanje Save Re in Zavarovalnice Maribor je sicer negativno vplival predvsem prisilni izbris podrejenih bančnih obveznic NLB, Nove KBM, Abanke Vipa, Factor banke in Probanke. Brez upoštevanja oslabitev podrejenih bančnih obveznic bi namreč Skupina Sava Re lansko leto končala z več kot 40 milijoni evrov čistega dobička.