Pogovori tečejo o tem, kako zapreti finančno konstrukcijo v zvezi z močno zadolženim Cimosom, je pojasnil Mišič. »Vsi se trudimo, da najdemo izhod iz te zagate, ki je bila predolgo časa odlašana,« je poudaril in dodal, da se morajo v rešitev vključiti vsi, od bank upnic in lastnikov do vlade oziroma gospodarskega in finančnega ministrstva.

Močni kupci, ki si želijo sodelovati

»Zelo pomembno je to, da Cimos ima močne kupce, ki si želijo sodelovanja s Cimosom,« je izpostavil državni sekretar. Sporočilo današnjega sestanka je tako po njegovih besedah to, »da si vsi želijo, da se Cimos ohrani, da se zgodba nadaljuje« ter da ima koprska družba perspektivo.

Začasni predsednik Jerko Bartolič pa je današnji sestanek po poročanju Radia Slovenija ocenil kot uspešen. Vsi deležniki so dali Cimosu podporo. Dodal je, da je bil danes predstavljen grob koncept, iskali pa bodo notranje priložnosti, prestrukturirali bodo dejavnosti, ki niso ozko usmerjene v avtomobilski program, vse drugo pa bo predstavljeno v naslednjih tednih.

Dosegli glavne cilje, pomirili tudi kupce

Predsednik Cimosovega nadzornega sveta Vojko Antončič pa je povedal, da so danes dosegli glavne cilje in pomirili kupce in ostale zaskrbljene. Meni, da je nujno prestrukturiranje bančnih dolgov in dokapitalizacija, posebej pomembna pa je državna pomoč, zato da se zmanjša likvidnostni problem Cimosa.

Slika v Cimosu naj bi bila bolj znana v dveh tednih. Antončič pa je glede hčerinskih družb povedal, da jih imajo kar nekaj v Srbiji in na Hrvaškem. Te družbe tudi čaka prestrukturiranje, kar pomeni, da bodo določene družbe združevali, pa tudi opustili.

V petek je predviden še en sestanek v podobni sestavi kot danes, na njem pa bodo nekatere odločitve še nadgradili, je še povedal Mišič.

Leto 2012 zaključili s slabimi 25 milijoni evrov izgube

Iz Cimosa so pozno popoldne sporočili, da je družba poslovno leto 2012 zaključila s slabimi 25 milijoni evrov izgube, čeprav je bil rezultat rednega poslovanja lani enak pozitivni ničli, pri čemer to vključuje stroške za obresti po obrestnih merah, ki so višje od tistih, na katere so banke že pristale s kasnejšim sporazumom o prestrukturiranju dolga.

V skladu z dogovorom z revizorji so naredili za 25 milijonov evrov slabitev vrednosti terjatev, zalog in dolgoročnih finančnih naložb, hkrati pa so bile narejene še nekatere druge korekcije knjižb v preteklosti. V Cimosu poudarjajo, da omenjene korekcije nimajo negativnega vpliva na likvidnostno stanje.

Težka likvidnostna situacija

Skupina Cimos se nahaja v težki likvidnostni situaciji, ki traja že nekaj let. Ker družba sama v kratkem roku ne more zagotoviti dodatnih likvidnostnih sredstev, je treba sredstva zagotoviti iz drugih virov. V Cimosu navajajo, da bi 20 milijonov evrov, ki naj bi jih Cimosu namenila država, v prvem koraku zadostovalo za umiritev pričakovanj dobaviteljev in investicije, ki so nujno potrebne za izvedbo novih naročil.

Nadzorni svet družbe je 28. marca podprl predstavljen osnutek načrta poslovnega prestrukturiranja, ki ga je predstavila uprava, in jo zadolžil, da do konca tega meseca pripravi podroben načrt za njegovo izvedbo skupaj z natančnim izračunom pričakovanih finančnih učinkov, ki so sicer ocenjeni na 10 milijonov evrov letno.

Dolg skupine Cimos do bank upnic znaša okoli 400 milijonov evrov. Po poročanju Dnevnika so banke v petek Cimosu sicer podaljšale moratorij na odplačilo posojil do konca maja. V Cimosu pravijo, da so tekoča naročila stabilna in popolnoma v skladu z napovedanimi. V prvem letošnjem trimesečju je realizacija prodaje avtomobilskega dela družbe znašala 93 milijonov evrov.

Cimos, ki predstavlja enega najpomembnejših slovenskih izvoznikov, skupno zaposluje okoli 7000 delavcev, od tega okoli 3000 v Sloveniji.