Med največjimi dobavitelji družbe SŽ – Vleka in tehnika (VIT), v kateri ima pomemben vpliv generalni sekretar sindikata strojevodij, predsednik sveta delavcev in podpredsednik nadzornega sveta SŽ Silvo Berdajs, so tudi samostojni podjetniki, ki z njo ustvarijo skoraj vse prihodke, posredniška podjetja iz tujine in družba v lasti člana SLS, katere član je tudi direktor SŽ-VIT Dušan Žičkar.

To razkrivajo dokumenti o poslih SŽ-VIT, ki smo jih v zadnjih tednih pridobili v uredništvu. Že januarja letos smo poročali, da je med dobavitelji družbe, ki je v izključni lasti Slovenskih železnic (SŽ), več podjetij, ki so z njo ustvarjala veliko večino svojih prihodkov. Šlo je za podjetja, po katerih so na SŽ-VIT naročali storitve vzdrževanja železniških vozil in najemali delovno silo, pri čemer so nekatere od teh poslov pod drobnogled vzeli tudi nadzorniki železnic. A kot je razvidno iz dokumentov, je dobaviteljev, ki bi lahko podrobneje zanimali odgovorne na SŽ, morda še precej več.

Tržaška naveza in dobavitelj s Cipra

Pri vrhu seznama sta tako opazni dve podjetji iz tujine. Kar 1,8 milijona evrov prihodkov na račun SŽ-VIT je tako ustvarilo tržaško podjetje Globex. To je v lasti Alessandre Rustje in Evelina Matteliga, dveh zamejskih poslovnežev, lastnikov zdaj že ugaslega podjetja Friulexport, ki je bilo v zadnjih letih dvorni dobavitelj SŽ, v njem pa je bil sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja zaposlen tudi nekdanji predsednik nadzornega sveta SŽ Igor Zajec. Po tem, ko se je omenjeno podjetje zaradi sporne preprodaje lokomotiv pred tremi leti znašlo v kriminalistični preiskavi, je njegove posle prevzel Globex. Slednji SŽ dobavlja rezervne dele in komponente za elektromotorne vlake in osi za električne lokomotive. Zmagalo je tudi na razpisu SŽ-VIT za dobavo dvanajstih nadomestnih dizelskih motorjev za potniške garniture serije 813, pri čemer so se trije od teh pokvarili, ne da bi bili v garancijski dobi.

Obenem je SŽ-VIT lani za več kot 400.000 evrov poslov ustvaril s podjetjem CCM Glory Limited, ki domuje na Cipru. Kaj bi lahko SŽ-VIT dobavljalo podjetje iz države, ki nima niti kilometra delujočih železniških prog? Kot so nam pojasnili na železnicah, je CCM Glory Limited prodajni predstavnik ukrajinskega proizvajalca osi in monoblokov Lugcentrokuz, od katerega SŽ-VIT nabavlja osi in monoblok kolesa, ki jih po obdelavi in montaži prodajo tujim kupcem. »Dobavitelj je bil izbran med več ponudniki, ker je zagotovil bistveno ugodnejšo ceno in zahtevano kakovost,« so še pojasnili.

Direktor najema delavce pri strankarskem kolegu

Debelo skorjo kruha SŽ-VIT režejo tudi več slovenskim podjetjem, ki z družbo ustvarjajo večino, nekatera pa celo vse svoje prihodke. Samo podjetju Posavc so tako posli s SŽ-VIT lani prinesli za več kot 567.000 evrov prihodkov. Njegov direktor je Janez Vogrinc, nekdanji občinski svetnik SLS v Brežicah, član te stranke pa je tudi direktor SŽ-VIT Žičkar. Posavc, pri katerem SŽ-VIT najema delovno silo, je s to družbo lani ustvaril tretjino vseh prihodkov, ki so v zadnjih dveh letih zrasli premosorazmerno s povečanjem obsega poslov podjetja s SŽ-VIT. »Strankarske pripadnosti dobaviteljev ne komentiramo,« so v SŽ-VIT odgovorili na vprašanje, kako pojasnjujejo dejstvo, da družbo in njenega pomembnega partnerja povezuje članstvo obeh direktorjev v isti politični stranki.

Delovno silo so v SŽ-VIT lani najemali tudi pri podjetjih Maksimus in Regius. » Prvo, ki je v lasti Darka Petka in Danice Petek, je lani z družbo ustvarilo skoraj 728.000 prometa, kar je približno polovica vseh njegovih prihodkov, drugemu pa so posli s SŽ-VIT prinesli skoraj 200.000 evrov, kar je več kot četrtina vseh lanskih prilivov. »Za SŽ-VIT opravljamo ključavničarska in varilska dela, poslujemo pa tudi na mednarodnem trgu,« nam je že pred časom pojasnil direktor Maksimusa Darko Petek.

Še opaznejši je primer družine Potočnik iz Domžal. Dva njena člana, Barbara Potočnik in Uroš Potočnik, sta namreč lani kot samostojna podjetnika, ki se ukvarjata z mehansko obdelavo kovin in proizvodnjo drugih kovinskih izdelkov, skupaj ustvarila dobrih 325.000 evrov prihodkov, od tega več kot 263.000 evrov v poslih s SŽ-VIT. Katere izdelke ali storitve dobavljata podjetnika, ki sta lani skupaj zaposlovala dve osebi, ni znano, saj nam na to vprašanje v SŽ-VIT niso konkretneje odgovorili. Poudarili pa so, da postopke naročanja izvajajo v skladu z veljavnimi akti družbe.

Ko višina poslov presega uradne prihodke

Izpostaviti velja še samostojnega podjetnika Roberta Lorenčiča iz Spodnjega Dupleka. Slednji je lani z avtoličarsko in pleskarsko dejavnostjo uradno beležil dobrih 208.000 evrov prihodkov, kar je celo dobrih 40.000 evrov manj od višine prometa, ki ga je po podatkih iz uradnih dokumentov ustvaril zgolj s SŽ-VIT. »Vsa našteta podjetja so na seznamu dobaviteljev družbe, dobavljajo materiale in rezervne dele, dajejo v najem delovno silo in opravljajo storitve, ki se nanašajo na vzdrževanje železniških vozil,« so bili s pojasnili skopi v SŽ-VIT.

Dobavitelji SŽ-VIT so se že februarja letos znašli pod drobnogledom nadzornega sveta železnic, ki je zadevo takrat predal tudi kriminalistom. Kljub temu so železnice Žičkarju isti mesec podelile nov mandat na čelu SŽ-VIT. Družba, ki je lani ob 100,7 milijona evrov prihodkov pridelala le dobrih 100.000 evrov dobička, vanjo pa so na železnicah v okviru reorganizacije leta 2011 priključili Centralne delavnice, sicer velja za ključen vzvod vpliva Silva Berdajsa. Ta je kljub nedavni novi sistemizaciji, v okviru katere so na SŽ-VIT ukinili 30 delovnih mest, ubranil delovno mesto strojevodja specialista, ki je Berdajsu omogočal nagrajevanje zvestih kadrov med strojevodji.