Investitorji se sprašujejo, v kolikšni meri lahko japonsko kvantitativno sproščanje nadomesti zmanjševanje ameriških odkupov obveznic, s katerim je FED stimuliral gospodarstvo. Padec povpraševanja po obveznicah je nekoliko dvignil obrestne mere. Industrijski indeks Dow Jones na ameriškem Wall Streetu je začel včerajšnje trgovanje malenkost v rdečem, pri 14.929,04 točke, in nadaljuje rahlo padajoči trend, ki traja od tehničnega vrha aprila. Tehnološki indeks Nasdaq se giblje podobno in je tudi začel malenkost v rdečem, pri 3430,83 točke. Po objavah rezultatov nekaterih avtomobilskih podjetij se ocenjuje, da se je junijska prodaja avtomobilov v ZDA povečala za 6,3 odstotka v primerjavi z junijem lani, od maja pa je nazadovala za 5,3 odstotka. Ameriške tovarne so maja prejele za 2,1 odstotka več naročil kot aprila, skupno za 485 milijard dolarjev. Ministrstvo za trgovino je popravilo podatke za april in sporočilo, da so se naročila namesto za odstotek povečala za 1,3 odstotka, kar je že tretja zaporedna mesečna rast naročil.

Trgovanje na osrednjih evropskih borzah se je končalo s približno 1,5-odstotnim padcem vrednosti glavnih delniških indeksov, angleškega FTSE za 1,55 odstotka, nemškega DAX za 1,41 in francoskega CAC40 za 1,36 odstotka. Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se maja po podatkih Eurostata v EU in območju z evrom na mesečni ravni znižale za 0,3 odstotka, medtem ko je bil padec na letni ravni v območju evra 0,1-odstoten, v EU pa je ostal nespremenjen. Slovenija je na letni ravni beležila 0,1-odstotno rast. V Španiji je bilo junija po podatkih vlade prijavljenih 4,76 milijona brezposelnih oseb, kar je 127.000 oziroma 2,6 odstotka manj kot maja. Gre za največji zabeleženi mesečni padec brezposelnosti, odkar so leta 1997 začeli voditi primerjalno statistiko.

Novice o naraščanju napetosti na Bližnjem vzhodu in podatki o večjem zaposlovanju v ZDA so povzročili rast cene nafte, katere vzdržnost je vprašljiva zaradi morebitnega padca kitajskega povpraševanja po tej surovini v drugi polovici leta.