Uprava banke delničarjem predlaga, da podprejo predlog, po katerem se osnovni kapital banke, ki znaša 17,925 milijona evrov, poveča za največ 50,075 milijona evrov na največ 68 milijonov evrov, je razvidno iz sklica, danes objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze.

Uprava Probanke je decembra lani napovedala, da je že postorila vse potrebno za izpeljavo dokapitalizacije. Predsednik uprave Bogomir Kos je takrat izrazil pričakovanje, da bi se ta lahko zgodila v prvi polovici prihodnjega leta, in sicer v višini okoli 30 milijonov evrov.

V banki so zagotovili, da intenzivno iščejo investitorje, čeprav niso izključili možnosti, da si ne bodo pomagali s slovenskim kapitalom. Kos takrat bolj konkretno ni želel govoriti, je pa potrdil, da gre za sosednje države, pa tudi dve ali tri države izven območja evra. Če dokapitalizacija morda ne bi uspela, bo banka po Kosovih besedah morala svoj obseg prilagoditi razpoložljivemu kapitalu.

Probanka lanskih poslovnih rezultatov še ni razkrila. V prvih devetih mesecih lani je ustvarila čisto izgubo v višini 30,2 milijona evrov, potem ko je imela v enakem obdobju predlani za 1,7 milijona evrov čistega dobička. Kos je pred iztekom lanskega leta napovedal, da bo izguba ob koncu leta nekoliko višja, da pa bo nižja od 38 milijonov evrov.