Lastniki Peka - država ima 66,80-odstotni, DSU 25,23-odstotni, Gorenjska banka 5,86-odstotni in SKB banka 2,11-odstoti delež - so se dogovorili na prodajo 100-odstotnega deleža Osimpexu.

Kot je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, kupnina za celoten delež znaša nekaj več kot dva milijona evrov.

Poleg tega se je Osimpex zavezal, da bo do leta 2017 ohranil vsaj 280 od 380 delovnih mest v družbah Peko in PGP Inde, zagotovil za dokapitalizacijo ob prenosu lastništva dva milijona evrov in do leta 2017 šest milijonov evrov, zagotovil dva milijona evrov za financiranje tehnoloških posodobitev, razvoj izdelkov, modernizacijo prodajne mreže in krepitev blagovne znamke ter zagotovil dva milijona evrov dolžniškega kapitala za nabavo materiala.

Po dodatnih pogajanjih so v pogodbo za zavarovanje plačila pogodbenih kazni vnesli nakupno opcijo, po kateri bo lahko država v petih letih, če kupec ne bo izpolnjeval zavez, celoten delež odkupila nazaj za en evro. Kupec bo moral tudi ob vseh večjih poslovnih dogodkih obveščati državo.