Če država ne bi odobrila teh sredstev, bi to Zasavju prineslo dodatne socialne in okoljske težave, sprejetje zakona pa je tudi edina garancija za RTH, da banke upnice ne bodo začele postopkov, ki bi podjetje peljali v stečaj, so ugotovili na ministrstvih za infrastrukturo in prostor, za finance in v Slovenski odškodninski družbi.

RTH bo tako z dodatnimi sredstvi lahko v celoti izpeljal zapiralna dela in sanacijo degradiranih površin, kot tudi poplačal vse razrešene rudarje. Direktor Bojan Jelen je povedal, da imajo zdaj tudi precej lažje izhodišče za pogovore z bankami, s katerimi se morajo dogovoriti o reprogramiranju kreditov in doseči soglasje za prodajo premoženja, kar jim bo omogočilo izplačilo odpravnin in premij za pre- oziroma samozaposlitev 135 že razrešenih rudarjev, pa tudi plač še zaposlenim v prihodnjih mesecih.

Zaposleni v Rudniku Trbovlje-Hrastnik so včeraj prejeli tudi akontacijo plače za januar v višini minimalne plače, družba pa je pokrila še stroške za prispevke, je povedal Jelen. Vendar s tem kljub vsemu ni izpolnil zahtev rudarjev. Ti po besedah predsednika sindikata Antona Lisca pričakujejo izplačilo plač v celoti, zato ponedeljkove opozorilne stavke ne bodo odpovedali.