»Agonije je na nek način konec,« je bil z odločitvijo vlade vesel predsednik podjetniškega sindikata Antonio Buovski. »Dobili smo odločitev in sedaj vsaj vemo, kako in kaj za naprej.«

Buovski ocenjuje, da odločitev omogoča začetek poti postavljanja dolgoročnih temeljev za razvoj in obstoj podjetja. Zaveda se, da se je treba prilagoditi trgu in temu, kar je Svea v tem trenutku sposobna prodajati, glede na recesijo in stanje trgov, kjer so prisotni.

Po prestrukturiranju bo ostalo 130 zaposlenih

Določene zaveze mora izpeljati tudi Svea, sicer sledi stečaj. Kot je po seji vlade pojasnil Stepišnik, se mora Svea zavezati, da tri leta ne bo izplačevala dividend in bo imela zmerno maso plač, torej »ne bo pretiravala«. Hkrati se mora občina Zagorje za tri leta odpovedati nadomestilu za stavbna zemljišča, ob čemer minister pojasnjuje, da ne ve, kako bodo to urejali v primeru novega davka.

Občina mora tudi pomagati pri zaposlitvi presežnih delavcev, ki da jih je zdaj 180. Stepišnik je omenil možnost prestrukturiranja, kar morajo izpeljati v treh mesecih. Po prestrukturiranju naj bi v Svei ostalo 130 zaposlenih.

Buovski: Možnosti za širitev je veliko

Minister je poudaril, da Svea ima potencial in strokovne kadre, je pa po njegovih besedah težava, da so gradbeništvo, stanovanjska in pohištvena industrija v krizi. Kot je še dejal, bo potrebnega malo več napora za izvozno dejavnost Svee, saj da ta izvaža 20 odstotkov, medtem ko je 70 odstotkov prodala doma. Če Svea teh zavez s programom ne izpelje, pa je to po Stepišnikovih zagotovilih zadnje, kar država za njih lahko naredi in bo sledil stečaj.

»Primaren trg je Slovenija, saj gre za domačega kupca, ki tudi največ plača,« pojasnjuje Buovski. »Dejstvo pa je, da smo prisotni na 25 trgih, med katerimi so tudi taki, ki nimajo takšne recesije kot mi. Potrebne so preusmeritve in večje posvečanje tudi tem trgom, kar zahteva vlaganja in delo. Opcija je tudi vzhodni trg, kjer smo relativno malo zastopani. Manj kot nekoč smo zastopani tudi na trgih bivše Jugoslavije. Možnosti za širitev je zato veliko, je pa veliko odvisno tudi od situacije na omenjenih trgih.«

Če Svea zavez s programom ne izpelje, je to po Stepišnikovih zagotovilih zadnje, kar država za njih lahko naredi in bo sledil stečaj.

Za okoli 700.000 evrov naročil, ki jih ne morejo izpolniti

Generalna direktorica Svee Sonja Klopčič je pred dnevi dejala, da bi z državno pomočjo prebrodili najtežje obdobje, vendar je treba družbo prestrukturirati.

Kot je pojasnila, družbo čaka še veliko korakov, da bi postala trajnostno uspešna. Po njenih oceni ima Svea trenutno za okoli 700.000 evrov naročil, ki jih ne more izpolniti zaradi pomanjkanja obratnega kapitala, dolgovi družbe skupaj z najetimi krediti in obveznostmi do delavcev in dobaviteljev pa znašajo 11 milijonov evrov.