Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, se državna pomoč družbi Polzela dodeli v obliki državnega poroštva za kratkoročno posojilo za čas priprave programa prestrukturiranja v višini 500.000 evrov za obdobje šestih mesecev od dneva nakazila sredstev po obrestni meri, ki ne sme biti nižja od referenčne obrestne mere za izračun državnih pomoči.

Prav tako je vlada sklenila podjetju, ki zaposluje 300 delavcev in je od četrtka v prisilni poravnavi, dodeliti pomoč v obliki kratkoročnega posojila za čas priprave programa prestrukturiranja v višini 500.000 evrov za obdobje šestih mesecev od dneva nakazila sredstev po obrestni meri, ki ne sme biti nižja od referenčne obrestne mere za izračun državnih pomoči.

Poroštvo v korist ministrstva

Kot navajajo na vladi, je družba Polzela za zavarovanje dodeljenega poroštva države in kratkoročnega posojila v korist ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo zastavila nepremično premoženje družbe.

Vlada je pomoč družbi dodelila pod odložnim pogojem, saj mora zeleno luč prižgati še Evropska komisija.

Dobili priložnost, da se rešijo

»Na ta način je tovarna dobila priložnost, da se reši. In delavci so pripravljeni v to priložnost vložiti vse, kar oni lahko vložijo. Svoje pa morajo vložiti tudi uprava in prisilni upravitelj,« je ob objavi informacije o dodeljeni državni pomoči družbi za STA dejal v.d. sekretarja savinjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Srečko Čater.

Kot je še dodal, si bodo zdaj v pogovorih z upravo in upraviteljem prisilne poravnave prizadevali, da bi skladno z zakonom izkoristili vse možnosti, da bi delavci čim prej dobili najnujnejše prejemke. Delavci namreč še niso dobili izplačanih plač za letošnja januar in februar.