Belokranjski poslovnež in eden od veteranov slovenske tranzicije Dari Južna bo za svojo prostost plačal zelo visoko ceno. Leto dni in devet mesecev zaporne kazni zaradi zlorabe položaja in pranja denarja bo namreč odslužil z 1260 urami družbeno koristnega dela, dodatno pa bo moral plačati tudi rekordnih 1,313 milijona evrov denarne kazni. Vsak dan, ki ga bo Južna namesto v zaporu preživel na prostosti, ga bo torej stal skoraj 2100 evrov, v naslednjih dveh letih pa bo moral v povprečju skoraj dve uri na dan nameniti tudi za družbeno koristno delo.

Denarno kazen bo Južna poravnal z državnimi obveznicami in obveznicami Slovenske odškodninske družbe v vrednosti okoli milijon evrov, okoli 300.000 evrov obresti iz teh obveznic pa se je v zadnjih letih že nabralo na posebnem računu sodišča. »Izrečena kazen je primerna in pravična,« je ob včerajšnjem izteku sodbe povedala predsednica sodnega senata Katarina Turk Lukan ter dodala, da je sodišče v celoti sledilo sklenjenemu dogovoru med tožilcem in obtoženimi. »S sodbo sem zelo zadovoljen. Izrečena denarna kazen je daleč najvišja v zgodovini Slovenije, saj so se doslej višine kazni gibale okoli 40.000 evrov,« je povedal okrožni državni tožilec Boštjan Jeglič in dodal, da v primeru sojenja višina kazni po vsej verjetnosti ne bi dosegla niti polovico izrečene. »V veliko primerih je že uspeh, če pride do obsodilne sodbe,« je še dejal Jeglič, ki opaža, da se zaradi vpeljave možnosti dogovora o priznanju krivde v kazenski zakonik zadeve rešujejo nekoliko hitreje.

»Čeprav meni, da ni kriv, obstaja možnost, da bi sodišče presodilo drugače. Moja stranka se je zato odločila, da bo svoj čas raje namenila vodenju skupine Perspektiva kot pa dolgotrajnim sodnim postopkom,« je včeraj povedal zagovornik Darija Južne Blaž Kovačič Mlinar. Toda kljub temu se Južna obiskom na sodišču, kot kaže, ne bo mogel izogniti, saj nekdanji član uprave Rajko Siročič krivde ni želel priznati, sojenje proti njemu pa se bo začelo oktobra. Podobno kot Južna pa sta krivdo priznala predsednik uprave CGP Marjan Pezdirc in nekdanji član uprave CGP Martin Štubljar, ki bosta leto dni zaporne kazni odslužila z vsak po 720 ur družbeno koristnega dela, v naslednjih dveh letih pa bosta morala plačati tudi 100.000 evrov denarne kazni (4167 evrov na mesec).

»Pezdirc in Štubljar bosta sodbo prejela po pošti, Južna, ki ne dviguje sodnih pošiljk, pa po sodnem vročevalcu,« je še povedala Turk-Lukanova. Po pravnomočnosti sodbe se bo moral Južna za pet let umakniti iz uprav in nadzornih svetov številnih družb, med drugim iz nadzornega sveta CGP in Lisce ter z mesta predsednika uprave Perspektive BPH, Vizije Holdinga, Vizije Holdinga Ena in Perspektive FT, prek katere obvladuje svoj imperij.

Medtem ko bo Južna 1,3 milijona evrov denarne kazni poravnal z obveznicami, 187.000 evrov pa je že nakazal več bolnišnicam, zdravstvenim ustanovam in dobrodelnim organizacijam, se zastavlja vprašanje, kdaj in kako bo poravnal 4,5 milijona evrov, ki jih mora vrniti CGP. Tolikšen znesek je namreč njegova liechtensteinska družba Confinvest med letoma 2004 in 2006 CGP zaračunala za različne fiktivne študije, ki so bile dejansko prepisane s spleta, nastale pa so kar na računalnikih novomeškega gradbinca. »To je v rokah CGP, ki lahko v roku desetih let zahteva izvršbo,« je bil kratek Kovačič Mlinar. Kje bo Južna dobil sredstva za poplačilo CGP, za zdaj ni znano. Bo pa to vsekakor zanj vse prej kot majhen zalogaj, saj so imeli konec lanskega leta njegovi trije ključni holdingi (Perspektiva FT, Vizija Holding in Vizija Holding Ena) kar za 89 milijonov evrov finančnih obveznosti, v minulem letu pa jim je uspelo odplačati vsega okoli štiri milijone evrov posojil.