Prvostopenjsko sodišče je nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža septembra lani spoznalo za krivega zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin ter mu prisodilo pet let zaporne kazni.

Za krive zlorabe položaja oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih so bili spoznani tudi nekdanji član Merkurjeve uprave Milan Jelovčan, nekdanja izvršna direktorica za finance Janja Krašovec ter nekdanji direktor družbe Kograd Igem Oto Brglez.

Jelovčanu so prisodili dve leti zaporne kazni, Krašovčevi in Brglezu pa vsakemu leto in pol zaporne kazni. Sodišče je za odgovorno oškodovanja Merkurja spoznalo tudi podjetje Kograd Igem, ki je sodelovalo v preprodaji trgovskega centra Primskovo. Podjetju je zato prisodilo kazen v višini 100.000 evrov.

Četverica obsojenih je po mnenju senata ljubljanskega okrožnega sodišča s preprodajo trgovskega centra Merkur oškodovala za nekaj več kot devet milijonov evrov, protipravno premoženjsko korist pa so pridobili preko Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali. Okrožno sodišče je obsojenim zato naložilo, da morajo protipravno pridobljeno finančno korist vrniti Merkurju.

Poleg obsojenih se je na sodbo prvostopenjskega sodišča pritožilo tudi tožilstvo. Vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan za Kordeža zahteva višjo kazen, saj da okrožno sodišče ni dovolj upoštevalo ključne vloge Kordeža pri poslu in nastale škode Merkurju.