Gombač je za STA povedal, da se z Gorenjsko banko dogovarjajo za poplačilo obveznosti in "kot upnik je Gorenjska banka pristala na to, da odloži dražbo na najpomembnejših vrednostnih papirjih in nam s tem da čas, da dosežemo dogovor". Dogovarjali so se o dveh odložilnih rokih, za delnice Mlinotesta naj bi veljal 30-dnevni odlog.

Po prvotnih napovedih naj bi Gorenjska banka prodajala deleže Elektra Celje, Elektra Maribor, Elektra Primorska, Mlinotesta in družbe Vipa ter manjše pakete delnic družbe Agroind Vipava 1894, ajdovske Lipe v likvidaciji in NLB.

Likvidacijski upravitelj Vipe Holding je za STA povedal, da bodo v sredo vendarle poskušali prodati nekatere manjše pakete delnic, med katerimi je omenil predvsem delnice Goriških opekarn in prednostne delnice Hita.

Za nakup 48-odstotnega deleža Mlinotesta naj bi se že v jesenskem času zanimali v Žitu, vendar do dogovora ni prišlo. Vipa Holding je namreč v sodnem sporu z Abanko zaradi poroštva za dolg Vipe. "Oboji smo zato po sodni poti dosegli prepoved nadaljnjih aktivnosti glede prodaje, katerikoli drugi upnik razen Abanke pa lahko predlaga prodajo naše lastnine v deležih podjetij," je še dejal Gombač.

Na napovedi o prodaji skoraj polovičnega deleža delnic ajdovske družbe so se odzvali tudi v Mlinotestu.

"V Mlinotestu že nekaj let, pravzaprav ves čas, odkar je naša večinska lastnica Vipa Holding zašla v težave, izpostavljamo nujnost ureditve lastniških razmerij na način vstopa strateškega lastnika z jasno izdelano vizijo razvoja družbe. Na tej točki se korporacijski odnos do lastniških sprememb pravzaprav zaključi, saj smo zaposleni v Mlinotestu odgovorni predvsem za dobro opravljanje vseh poslovnih funkcij," je za STA povedal predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj.

V Mlinotestu so prepričani, da družba Žito toliko časa, dokler ne bo znana njena lastniška struktura, ne more biti dobra prevzemnica Mlinotesta. "Če bo Žito jutri kupil nekdo, ki želi uničiti mlevsko in pekarsko industrijo v Sloveniji, slovenskega kmeta pa spraviti na kolena, mu s predhodno konsolidacijo lastništva olajšamo njegove apetite," je še prepričan Nabergoj.

V Mlinotestu so prepričani, da predlagani način prodaje, kot ga je izbrala Gorenjska banka, ni pravi in bi bil v popolnem nasprotju z nacionalno kmetijsko politiko.