»Očitno človeška domišljija nima meja. Vsak, ki je kadarkoli bil v Vinagovi zgodovinski vinski kleti, ve, da je to fizično nemogoče, da o kulturni in zgodovinski vrednosti sploh ne zgubljam besed. Premoženja ne razprodajamo. V zadnjih treh letih nismo prodali niti ene nepremičnine, kar bi težko rekla za preteklih 30 let,« je ogorčena nad govoricami o graditvi garažne hiše povedala Ihančeva, sicer življenjska sopotnica večinskega lastnika podjetja Lea Ivanjka.

Izpad prometa na domačem trgu

Kot je pojasnila, so v preteklem letu v skladu z načrtom reorganizacije prodali zgolj stare dotrajane traktorje, razpadle prikolice in drugo podobno opremo, ki je bila za njih neuporabna in bi se na njej nabiral prah in umazanija. Kupili so štiri nove traktorje in opremili sodobno, novo vinsko klet, ki omogoča pridelavo vrhunskega vina.

Sicer pa je bilo lansko poslovanje po njenih besedah primerljivo s preteklimi leti. Beležili so izpad prometa na domačem trgu, predvsem pri velikih trgovcih, vendar so ga nadomestili s prodajo v tujino. In to kljub temu, da so zaradi pozebe v aprilu utrpeli škodo v ocenjeni vrednosti 800.000 evrov, je povedala in dodala, da so se trudili zmanjšati stroške poslovanja. Kljub povišanju cen vseh osnovnih potrebščin za njihovo proizvodnjo jim je to uspelo, po njenih trditvah pa so izpeljali tudi vse glavne postavke iz načrta predvidene reorganizacije družbe planirane za preteklo leto.

Najbolj jih pesti blokada Dursa

»Plan za letošnje leto smo zastavili realno, ne preveč optimistično in ga v preteklih dveh mesecih dosegamo,« je dejala direktorica Vinaga in dodala, da jih trenutno najbolj pesti blokada Dursa, ki jim je zaradi neplačila DDV, kot posledice vračila poslovno nepotrebnega premoženja lizingu, blokiral ne samo račune in premoženje, ampak tudi zaplenil terjatve do njihovih kupcev.

Tako so praktično ostali brez denarja, ki so ga zaslužili v preteklih štirih mesecih, ob tem pa, je poudarila, tudi kupci niso bili preveč veseli, ko so prejeli davčne izvršbe. V Vinagu so zato podali vlogo za odlog plačila, ki pa še ni rešena.

Le še 42 zaposlenih

Ob tem je Ihančeva še spomnila, da so v podjetju, ki ima ta trenutek le še 42 zaposlenih, načrt finančnega prestrukturiranja sprejeli že pred tremi leti, ko je prevzela funkcijo. Dokončen načrt je bil po njenih besedah sprejet lani, ko so bili izpolnjeni nekateri pogoji za njegovo izvedbo, podpirali pa naj bi ga tudi večinski upniki.

Nekoč ugledno vinarsko podjetje se je v težavah znašlo zaradi padca prodaje in slabih letin, pa tudi velike naložbe v novo klet v Košakih. Pred leti je podjetje pristalo v rokah Lea Ivanjka ki je imel z družbo velike načrte. Nekatere njegove poslovne poteze pa bodo očitno za družbo usodne, zlasti posli v zvezi s poskusom prevzema Večera.