Po mnenju Perparja je odločba nezakonita

LL Grosist je prav tako poslal prijavo upravni inšpekciji, od katere pričakuje, da bo preverila zakonitost ravnanja odgovornih oseb v tej zadevi, je na današnji novinarski konferenci Lekarne Ljubljana v Ljubljani povedal odvetnik Matej Perpar. Odločba agencije je sicer po njegovem mnenju nezakonita.

Kot je agencija zapisala v petek objavljenem sporočilu o prepovedi prometa z zdravili, LL Grosist aktivnosti prometa z zdravili na debelo ne opravlja skladno z določbami zakona o zdravilih, po katerih morajo pravne osebe zagotavljati stalen in ustrezen izbor zdravil, s katerim zadoščajo zahtevam določenega geografskega območja in v ustrezno kratkem času dostavljajo zahtevane dobave celotnemu zadevnemu območju.

Naročilo prejeli še pred dogovorom za dobavo

Agencija je izredni strokovni nadzor pri LL Grosistu izvedla na podlagi prijave Splošne bolnišnice Jesenice, kronologijo dogodkov, ki so privedli do njene odločitve, pa je navedel direktor LL Grosista Mitja Zucchiati.

Potem ko je Kemofarmacija 22. februarja jeseniški bolnišnici ustavila dobavo zdravil, je ta stopila v stik z LL Grosistom z željo po sodelovanju. Nato so stekla dogovarjanja za sestanek, 5. marca pa so prejeli naročilo bolnišnice, čeprav še niso bili dogovorjeni za dobavo; jeseniška bolnišnica je sicer naročila 17 zdravil, imeli pa so le štiri. LL Grosist je 11. marca znova poslal prošnjo za sestanek, ki so jo v bolnišnici spregledali, 15. marca pa so dobili odločbo.

»Lekarna Ljubljana in njena hčerinska družba LL Grosist želita preprečiti splošno prakso v Sloveniji, da če ne vključiš posrednikov, te skušajo onemogočiti oziroma, kot je razvidno iz odločbe, ti celo prepovedati dejavnost,« je izpostavil Zucchiati.

Nihče nima na voljo vseh zdravil

Spomnil je tudi na vrsto nerešenih prijav agenciji na podlagi istega člena zakona, kot je bilo to storjeno v tem primeru proti LL Grosistu, pri tem pa izpostavil veletrgovca Salus in Pharmaswiss. V Sloveniji je po njegovih besedah več kot 70 veletrgovcev z zdravili in nihče nima vseh zdravil na voljo, to tudi da ni evropska praksa.

»Ker smo trdni prepričani, da izdaja te odločbe ni naključje, smo podali tudi kazensko ovadbo zoper odgovorne na javni agenciji,« je odvetnik utemeljil vložitev kazenskih ovadb. Te so podane zoper direktorja agencije Mateja Breznika in Đorđa Dmitrašinovića z agencije ter direktorja Splošne bolnišnice Jesenice Igorja Horvata.

Javna agencija po Perparjevi oceni različno obravnava različne subjekte, ki se znajdejo v enakem pravnem položaju in je v tem primeru ravnala »popolnoma arbitrarno«.

Načelo sorazmernosti

V primeru LL Grosista bi morale inšpekcijske službe po njegovem mnenju upoštevati načelo sorazmernosti. Tudi če bi bile kršitve podane, a v tem primeru niso, bi lahko inšpektor izrekel nek dodatni rok, v katerem bi se kršitve, če meni, da obstajajo, odpravile, je prepričan Perpar.

Da gre v tem primeru za diskriminatorno obravnavo, je po njegovih besedah razvidno tudi iz časa, v katerem je bilo v tej zadevi odločeno; agencija je namreč prijavo prejela 11. marca, 14. marca je bil izveden strokovni nadzor in še isti dan je bila izdana odločba.

Ali kršijo zakon ostali ali pa LL Grosist

»Takšno arbitrarno ravnanje javne agencije pomeni visoko korupcijsko tveganje,« je poudaril Perpar, ki sicer verjame, da bodo inštitucije pravne države tudi na podlagi pravnih ukrepov, ki so jih izvedli danes, temeljito preučile, kakšna so bila ravnanja in katere osebe so bile v tej zgodbi vpletene. Po njegovi oceni ne bo težko ugotoviti, kakšno je bilo ravnanje agencije doslej in kakšno je bilo v primeru LL Grosista.

Kot je poudaril Perpar, je »zaključek možen samo eden: ali kršijo zakon ostali ali ga krši LL Grosist«. Vendar tako po njegovih pojasnilih ni možno možno odločati, ker vsi ravnajo enako in so vsi v enakem položaju.

V skladu z odločbo agencije LL Grosist od minulega petka ne sme opravljati aktivnosti nakupa, shranjevanja, prodaje, vnosa, iznosa ter izvoza zdravil, ki jih tega dne ni imel v lastnih zalogah. Obstoječe zaloge lahko odproda do 15. aprila.

Škode za najmanj 10 milijonov evrov

Zucchiati je zagotovil, da bodo upoštevali odločbo agencije, in izrazil pričakovanje, da bo do 15. aprila odpravljena. Če po tem datumu LL Grosist še vedno ne bo mogel opravljati dejavnosti, bo škoda dnevno presegla 25.000 evrov, če odločba ne bo odpravljena, pa je škode za najmanj 10 milijonov evrov.

LL Grosist sicer več kot 90 odstotkov prometa ustvari z Lekarno Ljubljana; če bi ta vso nabavo vršila prek LL Grosista, bi lahko privarčevala do pet ali šest milijonov evrov letno.

LL Grosist je lani po Zucchiatijevih navedbah ustvaril skoraj 49 milijonov evrov prihodkov in okoli 2,2 milijona evrov dobička iz poslovanja. To je precej več kot leto prej. Iz tega prvi mož Grosista sklepa, da je zaradi tega prišlo do vseh teh »podtikanj, nagajanj«, kajti, kot je poudaril, je Grosist »zgodba o uspehu«.

Kot je še pojasnil Zucchiati, LL Grosist nekaterih zdravil nima zato, ker jim jih nekateri dobavitelji (Novartis, Roche, Eli Lilly ...) ne želijo prodajati. LL Grosist pa sodeluje med drugim z Krko, Lekom, Novartisom, Plivo, Pfizerjem ...