Davčni inšpektorji povzročajo družini Janković vedno več preglavic. V inšpekcijskem nadzoru nad družbo Electa Naložbe, lastnico zazidljivega zemljišča na Barju, so še pred koncem postopka ugotovili davčne nepravilnosti. Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika, izhaja, da bo morala družba v lasti Damijana in Jureta Jankovića plačati dodatni davek v višini 4,89 milijona evrov.

Gre za znesek, po višini enak odbitku davka na dodano vrednost (DDV), ki naj bi ga po ugotovitvah davčne uprave (Durs) leta 2007 neupravičeno uveljavljala Electa Naložbe. Spomnimo, da je pri pregledu poslovanja krovne družbe Electa in povezanih oseb, katerega izsledki so že januarja 2012 prišli v javnost, ena od glavnih ugotovitev ravno neupravičen odbitek oziroma vračilo DDV. V osrčju preiskave je bil posel s 5,4 hektarja velikim zemljiščem, ki ga je Electa Naložbe prodala Hypo Leasingu in ga nato vzela nazaj v najem. Pridobljena denarna sredstva v višini 17,6 milijona evrov so bila nato nakazana na krovno Electo.

Čeprav gre za povsem normalen in uveljavljen način pridobivanja likvidnih sredstev, so na Dursu prepričani, da je bil cilj pogodb s Hypo Leasingom zgolj pridobivanje sredstev za financiranje drugih, močno zadolženih podjetij iz omrežja družine Janković. Ta naj bi s tem denarjem v obdobju od leta 2007 do 2011 financirala Zorana Jankovića in mu nakazala skupno tri milijone evrov. Na Dursu menijo, da je izpolnitev pogodb s Hypo Leasingom zaradi slabega finančnega stanja Electa Naložb vprašljiva, z njihovo prekinitvijo pa bodo nastale velike proračunske izgube iz naslova DDV.

Četudi bi Durs po končanem postopku nadzora izdal odločbo in odmeril plačilo dodatnega davka, je zelo malo verjetno, da bi sredstva tudi končala v proračunu. Medtem ko je zemljišče na Barju že od samega začetka v lasti Hypo Leasinga, sta edino vrednejše premoženje Electa Naložb manjšinska deleža v podjetjih Medilab in BTC Kratochwill. Na prvem so že vpisane izvršbe treh upnikov, na drugem pa je vendarle uspelo vpisati plombo Dursu, o čemer smo v Dnevniku poročali že pred časom.

Medtem ko na Dursu na podlagi podatkov, zbranih v postopku, ugotavljajo, da je davčna obveznost Electa Naložb »podana ali vsaj verjetno izkazana v višini 4,89 milijona evrov«, je njen direktor Damijan Janković prepričan o nasprotnem. »Postopek je v teku, sem pa prepričan, da ne bo prišlo do dodatne obdavčitve. Več bom lahko povedal po zaključku postopka nadzora,« je bil kratek.