Delničarji Krke si lahko v naslednjih letih obetajo bistveno višje dividende, kot so jih dobivali do zdaj. Z novo strategijo do leta 2018 je namreč uprava Krke pod vodstvom Jožeta Colariča spremenila tudi dividendno politiko, ki po novem predvideva izplačilo do kar polovice čistega dobička delničarjem.

V prihodnjem letu si torej lahko obetajo do okoli 2,3 evra bruto dividende za delnico oziroma skoraj polovico več, kot so jih prejeli letos. Po napovedih Colariča bo namreč Skupina Krka letos ustvarila več kot 160 milijonov evrov čistega dobička oziroma nekoliko več, kot so prvotno načrtovali, medtem ko jim je v prvih devetih mesecih letošnjega leta čisti dobiček uspelo povečati za 12 odstotkov, na 125 milijonov evrov. Na dobiček Krke je letos negativno vplival zlasti padec vrednosti ruskega rublja, zaradi katerega so imeli za skoraj 20 milijonov evrov izgub, medtem ko je upravi na drugi strani uspelo ustaviti rast stroškov poslovanja.

Letošnje poslovanje je zaznamovala zlasti Ruska federacija, kjer je Krki prihodke uspelo zvišati za skoraj tretjino, medtem ko so se v preostalih regijah soočali s padcem prodaje. Kljub temu jim je prihodke v prvih treh četrtletjih uspelo zvišati za pet odstotkov, na 860 milijonov evrov. Po napovedih uprave naj bi Skupina Krka letos ustvarila 1,2 milijarde evrov prihodkov, za prihodnja štiri leta pa so si v družbi zadali najmanj 5-odstotno letno rast prodaje. Kljub rasti dobička in prihodkov ter napovedi višjih dividend je delnica Krke včeraj izgubila slab odstotek vrednosti in trgovalni dan končala pri 57 evrih za delnico.

V novi strategiji je predvidena tudi širitev poslovanja prek partnerstev oziroma skupnih podjetij z drugimi farmacevtskimi skupinami ter vstop na visoko perspektiven trg bioloških zdravil in zdravil proti rakavim obolenjem (onkološka zdravila). Po napovedih Colariča bo skupno partnerstvo, prek katerega bodo agresivneje vstopili na trg onkoloških zdravil, zaživelo že prihodnje leto, prihodke pa naj bi začelo prinašati konec leta 2015. Podrobnosti Colarič včeraj še ni želel razkriti. Povedal je le, da bo imela Krka v skupnem podjetju 50-odstotni delež, vanj pa naj bi vložila »nekaj deset milijonov evrov«. Prek partnerstva s katerim od svetovnih farmacevtov pa se Krka podaja tudi v proizvodnjo bioloških zdravil. Toda, kot opozarja Colarič, so pri vstopu na ta trg zelo previdni. »Klinične študije za biološka zdravila so zelo drage, težavno pa je tudi njihovo trženje. Poleg tega je v zadnjih mesecih prišlo do razdrtja številnih navez podjetij, ki so se podala na ta trg,« še opozarja Colarič.

Napoved širitve prek partnerstev je, kot kaže, tudi odgovor uprave Krke na vedno glasnejše očitke, da so pri širitvi poslovanja premalo agresivni in da vseskozi le napovedujejo prevzeme, nikoli pa napovedi ne uresničijo. »Likvidnost Krke je veliko boljša kot pri marsikaterem generičnem podjetju. Toda tudi v farmacevtski industriji je bilo veliko primerov, ko so se podjetja agresivno širila s prevzemi, vendar so nato čez noč likvidnostno obubožala in končala v tujih rokah,« še pravi Colarič in ponavlja, da »še vedno preučujejo tudi različne prevzemne priložnosti«. V prihodnjih štirih letih naj bi v Krki za investicije namenili nekaj več kot 600 milijonov evrov oziroma okoli 160 milijonov evrov na leto, podobno kot v zadnjih dveh letih pa naj bi investirali zlasti v povečanje proizvodnih zmogljivosti. Letos bo Krka za naložbe namenila 157 milijonov evrov, kar je okoli 25 milijonov manj, kot so načrtovali. Toda po pojasnilih Colariča je znižanje izključno posledica boljših izpogajanih cen pri dobaviteljih opreme in izvajalcih gradbenih del, medtem ko noben od njihovih projektov zaradi tega ni bil prikrajšan.