Mali delničarji in institucionalni vlagatelji, združeni v posebno skupino, banki očitajo zavajajoče navedbe v prospektu pred dokapitalizacijo, do katere je prišlo leta 2008.

Prepričani so, da jim je tedanje vodstvo - med drugimi nekdanji izvršni direktor Fred Goodwin in nekdanji predsednik upravnega odbora Tom McKillop - predstavilo neustrezne podatke glede finančnega stanja banke ter jim zamolčalo ključne informacije.

Ob tem trdijo, da so zaradi napačnih navedb banke izgubili ves svoj vložek, poročajo tuje tiskovne agencije.

V banki danes vložene tožbe še ne komentirajo.

Gre sicer že za drug pravni spor, povezan z dokapitalizacijo banke. Minuli teden je namreč tožbo, težko več milijonov funtov, vložila tudi druga skupina 21 domnevnih oškodovancev.

Britanska banka je leta 2008 z namenom stabilizirati svojo bilanco izdala za 12 milijard funtov novih delnic. Ta je bila potrebna po "katastrofalnem" nakupu nizozemske banke ABN Amro, zaradi katerega je RBS leta 2008 pridelala rekordno izgubo v britanski poslovni zgodovini.

Le mesec dni po dokapitalizaciji je RBS na pomoč priskočila država. Ta je za delno nacionalizacijo banke namenila 45,5 milijarde funtov, s čimer je poskrbela za največjo pomoč neki banki na svetu doslej. Britanska država je sicer še vedno 81-odstoten lastnik RBS.